Forskere knekte mystisk kode i hemmelig bok

Teksten fra 1700-tallet avslører ritualer i en organisasjon med fascinasjon for øyekirurgi.

COPIALE-KODEN:  Det 105 sider lange dokumentet inneholder 90 abstrakte symboler, samt greske og romerske bokstaver. Foto: AP Photo/USC/Scanpix
COPIALE-KODEN: Det 105 sider lange dokumentet inneholder 90 abstrakte symboler, samt greske og romerske bokstaver. Foto: AP Photo/USC/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenske og amerikanske forskere har klart å knekke koden i et 105 sider langt dokument fra 1700-tallet.

Dokumentet dukket opp i et arkiv i det tidligere Øst-Berlin etter murens fall, og har siden vært bortgjemt i en privat samling.

Nå har forskerne fått tilgang til det, og ved hjelp av avansert datateknologi har de dekryptert i alt 75 000 symboler og tegn. De omfatter blant annet greske og romerske bokstaver.

Øyefascinasjon Den mystiske koden, kalt Copiale-koden, avslører ritualer og politiske ideologier fra en hemmelig organisasjon med tilknytning til Frimurerlosjen i Tyskland.

Ritualene som er beskrevet i dokumentet indikerer at denne organisasjonen hadde en fascinasjon for øyne og øyekirurgi, men det ser ikke ut til at medlemmene var øyeleger, opplyser University of Southern California i en pressemelding.

- Historikere mener at de hemmelige samfunnene hadde en rolle i revolusjonene, men det gjenstår å bevise det. En del av grunnen til at det ikke har latt seg gjøre er at mange av dokumentene er kryptert, sier dataeksperten Kevin Knight ved universitetet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer