<strong>COPIALE-KODEN:</strong>  Det 105 sider lange dokumentet inneholder 90 abstrakte symboler, samt greske og romerske bokstaver. Foto: AP Photo/USC/Scanpix
COPIALE-KODEN: Det 105 sider lange dokumentet inneholder 90 abstrakte symboler, samt greske og romerske bokstaver. Foto: AP Photo/USC/Scanpix Vis mer

Forskere knekte mystisk kode i hemmelig bok

Teksten fra 1700-tallet avslører ritualer i en organisasjon med fascinasjon for øyekirurgi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenske og amerikanske forskere har klart å knekke koden i et 105 sider langt dokument fra 1700-tallet.

Dokumentet dukket opp i et arkiv i det tidligere Øst-Berlin etter murens fall, og har siden vært bortgjemt i en privat samling.

Nå har forskerne fått tilgang til det, og ved hjelp av avansert datateknologi har de dekryptert i alt 75 000 symboler og tegn. De omfatter blant annet greske og romerske bokstaver.

Øyefascinasjon Den mystiske koden, kalt Copiale-koden, avslører ritualer og politiske ideologier fra en hemmelig organisasjon med tilknytning til Frimurerlosjen i Tyskland.

Ritualene som er beskrevet i dokumentet indikerer at denne organisasjonen hadde en fascinasjon for øyne og øyekirurgi, men det ser ikke ut til at medlemmene var øyeleger, opplyser University of Southern California i en pressemelding.

- Historikere mener at de hemmelige samfunnene hadde en rolle i revolusjonene, men det gjenstår å bevise det. En del av grunnen til at det ikke har latt seg gjøre er at mange av dokumentene er kryptert, sier dataeksperten Kevin Knight ved universitetet.

Testet 80 språk Knight lagde dataprogrammet som til slutt dekrypterte dokumentet.

- Når du får en ny kode og vurderer den, så ligger det nesten utallige kombinasjoner og muligheter i den. Men når du først får en hypotese ut fra egen intuisjon, så kan du overlate det kjipe arbeidet til datamaskinen, sier Knight.

Men løsningen var ikke gitt umiddelbart. Hele 80 forskjellige språk pløyde de igjennom før de skjønte at de romerske og greske bokstavene kun var ment for å forvirre leseren. Det var i de abstrakte symbolene at selve teksten lå.

Etter hvert forsto de at abstrakte symboler med liknende form representerte samme bokstav eller bokstavgruppe, og fikk til slutt dannet de første ordene på tysk: Innvielseseremonier og hemmelig avsnitt.

Du kan lese hele studien her (pdf-fil), laste ned det skannede orignaldokumentet her og dokumentet oversatt til engelsk her.

Vil knekke flere koder Knight har ikke tenkt å gi seg med dette. Han har nå planer om å gå løs på andre historiske koder, blant annet meldingene fra seriemorderen Zodiac som opererte i nordre California på slutten av 1960-tallet.

Zodiac-morderens identitet er til denne dag fortsatt ukjent. Drapsmannen innførte navnet «Zodiac» i brev sendt til avisene i lokalområdet. Disse brevene inkluderte fire kryptogrammer. Tre av dem ennå ikke er løst.

Dataeksperten har også satt seg som mål å dekryptere Kryptos-koden. I over 20 år har Jim Sanborns skulptur «Kryptos» ved CIAs hovedkvarter i Virginia skapt hodebry. Koden har fremstått som uknekkelig, og har blitt en besettelse for kodeknekkere verden over. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer