BLOND OG POPULÆR: Skuespiller Scarlett Johansson. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB scanpix
BLOND OG POPULÆR: Skuespiller Scarlett Johansson. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB scanpixVis mer

Forskere knuste blondine-myten

Fant ut at menn egentlig foretrekker kvinner som likner på seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De franske forskerne Jeanne Bovet, Julien Barthes, Valérie Durand, Alexandra Alvergne og Michel Raymond fra universitetet i Motnepellier og universitetet i Sheffield undersøkt hvilke faktorer som påvirker hvilke kvinner menn foretrekker å ha som livspartnere.

I sin studie, som ble publisert i forrige uke, jobbet de ut i fra en teori om at menn foretrakk kvinner med blondt hår og blå øyne fordi at genene som gir dette er recessive. Det vil si at disse genene er mindre dominante, og forskernes hypotese var da at menn valgte blondiner fordi at da vil mannens trekk være mer framtredene når de får barn.

Dette viste seg å ikke være sant.

Vitner om fertilitet Noen av de typiske ansiktstrekkene hos kvinner, som menn synes er attraktive, er trekk som skal vitne om fertilitet. Men trekk som for eksempel hårfarge, øyenfarge og størrelsen på lepper har ikke noe med dette å gjøre. Det er derfor forskerne ville undersøke nettopp hva som gjør at menn foretrekker noen av disse trekkene.

Det som forskerne fant, er at menn foretrekker kvinner som har liknende ansiktstrekk som seg selv.

For å finne ut av dette, spurte forskerne rundt hundre menn om å peke ut bilder av ansikt de syntes var tiltrekkende. Deretter gjentok de eksperimentet i en annen gruppe med menn, men her brukte de datagenererte bilder.
Resultatet viste at mennene valgte ut ansikt som hadde liknende trekk som seg selv.

Deretter analyserte forskerne bilder av par med minst ett barn, for å finne ut om det de hadde funnet vises i deres partnervalg.

Resultatet viste igjen at de delte flere ansiktstrekk en tilfeldig valgte personer.

Likegifte Sosiolog og kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo, Øystein Gullevåg Holter, sier at han alltid er noe skeptisk til studier med små utvalg og brede hypoteser.

- Men tendensen som de finner strider ikke mot det man finner i blant annet norsk forskning, sier Gullevåg Holter, og henviser til Kari Moxnes? avhandling «Kjernesprenging i familien», som drøfter homogami eller likegifte som en viktig del av norsk familiemønster.

Han forteller at tendensen også bekreftes i spørreundersøkelsen Likestilling og livskvalitet 2007. Her er det ikke ansiktstrekk, men partnerens sosiale trekk, som undersøkes.

Forskerne skal nå jobbe med å finne ut om dette fenomenet er lokalt i Frankrike, vestlig eller om det også kan finnes i andre kulturer.