JORDA SUMMER: Den lavfrekvente lyden jorda gir fra seg, er forårsaket av mikroseismisk aktivitet som stammer fra bølger som skaper trykk mot havbunnen. Foto: SipaUSA
JORDA SUMMER: Den lavfrekvente lyden jorda gir fra seg, er forårsaket av mikroseismisk aktivitet som stammer fra bølger som skaper trykk mot havbunnen. Foto: SipaUSAVis mer

Forskere med nye funn som forklarer Jordas mystiske «summing»

Havets bølger skal være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er et fenomen som er blitt mye diskutert, spesielt i England: Jorda gir fra seg en summelyd - eller «hum» - som det beskrives på engelsk.

Lyden har blitt feiltolket som både telefonmaster, vindmøller og lavfrekvent ubåtkommunikasjon. Til og med fiskenes «paringsritual» er brukt som forklaring.

Nå har tre forskere kommet til en noe mer naturlig forklaring.

I en rapport publisert i Geophysical Research Letters, skriver tre forskere at den lavfrekvente lyden er forårsaket av mikroseismisk aktivitet som stammer fra bølger som skaper trykk mot havbunnen. Det får igjen jorda til å vibrere.

- Et stort skritt - Vi har tatt et stort skritt mot å finne en forklaring på dette mystiske signalet, og hvor det stammer fra, sier forsker Fabrice Ardhuin ifølge The Independent.

Dette skal være første gangen forskere har klart å finne en forklaring på seismiske perioder som varer fra 13 til 300 sekunder.

Tidligere har forskere sett på perioder på tre til ti sekunder.

- Mistet søvnen Denne summelyden kan bare høres av en relativt liten del av jordas befolkning som er sensitive for denne typen lyd, men i England har dette vært et mye omtalt fenomen helt siden 1970.

- De første årene mistet jeg søvnen, jeg kunne ikke konsentrere meg og jeg klarte ikke å gjøre noe som helst. Jeg gråt hele tiden, noe som var krevende for min mann. Jeg gikk fra å være en aktiv, kreativ person, til å bli en sur pessimist, sa Rosemarie Mann fra Southampton, England til The Independent i 1994.