Australia:

Forskere med sensasjonelt reptil-funn

En gruppe forskere har oppdaget en fem millioner år gammel krokodilleart i Australia.

VERDENS STØRSTE: Saltvannskrokodiller er verdens største krokodiller. Nå har forskere oppdaget en ny, forhistorisk art som trolig kan ha vært like stor. Bildet viser en saltvannskrokodille. Foto: Jay Directo / AFP / NTB
VERDENS STØRSTE: Saltvannskrokodiller er verdens største krokodiller. Nå har forskere oppdaget en ny, forhistorisk art som trolig kan ha vært like stor. Bildet viser en saltvannskrokodille. Foto: Jay Directo / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved University of Queensland i Australia har nylig oppdaget en gigantisk forhistorisk krokodille.

Til tross for at forskerne bare har baksiden av reptilets hodeskalle, antas det at krokodillen er den største som noensinne har bodd i Australia, skriver The Independent.

- Vi anslår at hodeskallen ville vært minst 80 centimeter lang. Basert på sammenlikningen med levende krokodiller, indikerer dette en total kroppslengde på omtrent sju meter, sier lederen for forskergruppa som nå har identifisert det enorme dyret, Jorgo Ristevski.

En enorm krokodille ble oppdaget i Sør-Afrika, og turistene ble overrasket over hva den hadde i munnen. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Funnet i 1875

Krokodillen antas å være omtrent fem millioner år gammel, og har fått navnet Gunggamarandu maunala. Slektsnavnet Gunggamarandu betyr «elvsjef». Artsnavnet maunala betyr «hullhode», og refererer til åpningen på toppen at krokodillens hodeskalle.

Hodeskallen ble trolig oppdaget i 1875, ifølge paleontologen Steven Salisbury.

- Siden den gang har hodeskallen blitt trygt bevart i delstatens museum, til tross for at dens hemmeligheter ikke ble fortalt før over 100 år seinere, sier Salisbury, skriver The Guardian.

MASSIV: Oksehaien legger på svøm etter den oppdager den massive krokodillen. Video: CARAVAN ADVENTURES AUSTRALIA. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen. Vis mer

Utryddet

Den nye arten tilhører en gruppe krokodiller som kalles «falsk gavial». Oseania og Antarktis har fram til nå vært de eneste kontinentene uten fossile bevis på falske gavialer, ifølge The Independent.

Forskerne mener den nyoppdagede krokodillearten i dag er utryddet. De er imidlertid ikke sikre på når og hvordan dette skjedde, men antar at det har sammenheng med krokodillenes tilgang på vann.

- Det er mest sannsynlig knyttet til den gradvise tørken i Australia, spesielt de siste 100 000 åra, mener Salisbury.

Han forklarer:

- De store elvesystemene som en gang huset krokodiller som dette, har for lengst tørket ut. Derfor har antakeligvis krokodillene også etter hvert blitt utryddet.

Fanget fire meter lang krokodille

Selv om den nye arten er utryddet, finnes det fremdeles en rekke andre krokodilletyper i Australia. Seinest i slutten av august i fjor fanget viltvokterne i det nordlige territoriet en fire meter lang krokodille.

En diger saltvannskrokodille hadde klart å komme seg opp av elva i Flora River Nature Park, og til et populært turistmål i naturparken. Krokodillen var 4,4 meter lang og 350 kilo tung, ifølge The Independent.

Saltvannskrokodillene er de største av de ulike krokodilleartene, og også de største reptilene som lever på planten vår i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer