Forskere mener de har løst historiens største UFO-mysterium

Men italienske og amerikanske forskere er ikke helt enige.

MYSTERIUM: Eksplosjonen i 1908 la et skogområde på størrelse med Vest-Agder flatt i Tunguska i Russland. Foto: AP Photo/files
MYSTERIUM: Eksplosjonen i 1908 la et skogområde på størrelse med Vest-Agder flatt i Tunguska i Russland. Foto: AP Photo/filesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over 100 år har forskere fundert på hva som egentlig skjedde da en kraftig og mystisk ekplosjon ødela et område like stort som Vest-Agder i Tunguska i Russland den 30. juni 1908.

Det har florert utallige teorier rundt ekplosjonen, som kunne høres 1000 kilometer unna. Mange har spekulert i om det kan ha vært en UFO, eller om det var britene som testet våpen. Forskere har imidlertid lenge ment at det var enten en komet eller en asteroide som eksploderte.

Lokale bønder har fortalt om en lang, kraftig lysstripe som beveget seg over hodene på dem.

- Riften på himmelen ble større, og hele nordsiden var dekt av ild. I det øyeblikket ble jeg så varm at jeg ikke kunne tåle det, det var som om skjorta mi hadde tatt fyr; fra nordsiden, hvor ilden var, kom sterk varme. Jeg ville bare rive av meg skjorta og hive den vekk, men så klappet himmelen sammen igjen, og det hørtes et sterkt drønn, og jeg ble kastet et par meter til side, fortalte vitnet S. Semenov til Leonid Kuliks-ekpedisjonen i 1930.

Komet eller asteroide? Forskere fra Università di Bologna i Italia har skannet Cheko-sjøen i Tunguska og funnet rester av en stor stein, som ligger begravet under ti meter med mudder på bunnen, skriver forskning.no. Forskerne mener funnet beviser at det var en asteroide som eksploderte.

- Det er mange som har forsket på Tunguska-eksplosjonen, og noen av dem har rekonstruert den. Vi vet at eksplosjonen var på størrelse med kraften fra 60 atombomber. Men vi vet ikke hva det var som skapte ødeleggelsene, forteller Henning Haack, bestyrer for meteorittsamlingen på Geologisk Museum ved Københavns Universitet, til forskning.no.

Italienerne er ikke de eneste som har besøkt området for å prøve å finne svar, og nå mener forskere fra Cornell University i USA at det sannsynligvis var en komet, ikke en asteroide, som eksploderte over Tunguska, skriver videnskap.dk.

FORSKJELLIGE MENINGER: Noen forskere mener det var en komet som eksploderte over Tunguska, mens andre mener det var en asteroide. Her er kometen Lovejoy desember 2011. Foto: AFP PHOTO/HANDOUT / NASA
FORSKJELLIGE MENINGER: Noen forskere mener det var en komet som eksploderte over Tunguska, mens andre mener det var en asteroide. Her er kometen Lovejoy desember 2011. Foto: AFP PHOTO/HANDOUT / NASA Vis mer

Forskerne har sett på romfergeoppsendelser, og har oppdaget en kobling mellom oppsendelser og et annet mystisk fenomen som kalles nattlysende skyer.

Opplyst nattehimmel I 2007 observerte forserkne nattlysende skyer i forbindelse med oppsendingen av romfergen Endeavour. Lignende obersavsjoner ble gjort etter oppsendelser både i 1997 og 2003.

Nattlysende skyer dannes langt ute i mesosfæren, og forskere er ennå ikke helt sikre på hvordan de dannes. Observasjoner har vist at de består av små krystaller av vannis på størrelse med partikler i eksosrøyk.

I dagene etter den merkelige begivenheten i Tunguska var nattehimmelen over Europa, og spesielt Storbritannia, opplyst. Dette var nattlysende skyer, mener forskerne, men har tidligere ikke kunnet si hvordan vanndamp fra kometen kunne komme fra Sibir til Vest-Europa så raskt.