Forskere mener de har løst historiens største UFO-mysterium

Men italienske og amerikanske forskere er ikke helt enige.

MYSTERIUM: Eksplosjonen i 1908 la et skogområde på størrelse med Vest-Agder flatt i Tunguska i Russland. Foto: AP Photo/files
MYSTERIUM: Eksplosjonen i 1908 la et skogområde på størrelse med Vest-Agder flatt i Tunguska i Russland. Foto: AP Photo/files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I over 100 år har forskere fundert på hva som egentlig skjedde da en kraftig og mystisk ekplosjon ødela et område like stort som Vest-Agder i Tunguska i Russland den 30. juni 1908.

Det har florert utallige teorier rundt ekplosjonen, som kunne høres 1000 kilometer unna. Mange har spekulert i om det kan ha vært en UFO, eller om det var britene som testet våpen. Forskere har imidlertid lenge ment at det var enten en komet eller en asteroide som eksploderte.

Lokale bønder har fortalt om en lang, kraftig lysstripe som beveget seg over hodene på dem.

- Riften på himmelen ble større, og hele nordsiden var dekt av ild. I det øyeblikket ble jeg så varm at jeg ikke kunne tåle det, det var som om skjorta mi hadde tatt fyr; fra nordsiden, hvor ilden var, kom sterk varme. Jeg ville bare rive av meg skjorta og hive den vekk, men så klappet himmelen sammen igjen, og det hørtes et sterkt drønn, og jeg ble kastet et par meter til side, fortalte vitnet S. Semenov til Leonid Kuliks-ekpedisjonen i 1930.

Komet eller asteroide? Forskere fra Università di Bologna i Italia har skannet Cheko-sjøen i Tunguska og funnet rester av en stor stein, som ligger begravet under ti meter med mudder på bunnen, skriver forskning.no. Forskerne mener funnet beviser at det var en asteroide som eksploderte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer