Forskere mener de har oppdaget ny menneskeart

- Kan endre vår forståelse av den menneskelige evolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere mener de har oppdaget en ny menneskeart, som de mener kan endre vår forståelse av den menneskelige evolusjonen og stille nye spørsmål rundt menneskets identitet.

Det hele begynte med funn av en mengde beinrester, gravlagt i et kammer i en hule langt under jordas overflate nær Johannesburg i Sør-Afrika.

Totalt har forskerne nå funnet over 1550 fossile biter fra minst 15 individer, ifølge to artikler publisert i journalen eLife.

- Fossilene lå rett under nesa vår i den mest utforskede dalen på det afrikanske kontinent, sier Lee Berger ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg, ifølge NTB.

- Ekstremt Han har ledet studien, hvor mer enn 60 forskere har vært involvert. De kaller den nye menneskeliknende arten Homo naledi.

Dette var kortvokste mennesker med en høyde på 150 centimeter og en kroppsvekt på cirka 45 kilo. Hjernen var svært liten med et volum på cirka 500 kubikkcentimeter, noe som er knapt større enn en sjimpansehjerne.

HOMO NALEDI: Dette bildet er hentet fra National Geographics neste utgave, og viser en rekonstruksjon av Homo naledis ansikt. Foto: Mark Thiessen / National Geographic / AP / NTB scanpix
HOMO NALEDI: Dette bildet er hentet fra National Geographics neste utgave, og viser en rekonstruksjon av Homo naledis ansikt. Foto: Mark Thiessen / National Geographic / AP / NTB scanpix Vis mer

Homo naledi var omtrent av samme størrelse som homo habilis, en av de eldste og mest primitive menneskeartene.

- Dette er som å åpne Tutankhamens grav. Det er så ekstremt, og kan muligens få like stor innflytelse på dette stadiet i historien, sier Berger til CNN.

- Begravet sine døde Ifølge forskerne, tyder gravkammeret på at Homo naledi begravet sine døde, noe det tidligere er antatt at det bare er mennesker som gjør.

- Dette stiller absolutt spørsmål ved hva det er som definerer oss som mennesker, og jeg tror ikke lenger vi vet dette, sier Berger til CNN.

- Dette er veldig, veldig fascinerende, sier Ian Tattersall til New York Times.

Han er ekspert på den menneskelige evolusjonen ved American Museum of Natural History i New York, og har ikke selv vært involvert i forskningen.

HÅNDA: Slik ser beinrestene av en av hendene ut. Foto: John Hawks / Wits University / AFP Photo / NTB scanpix
HÅNDA: Slik ser beinrestene av en av hendene ut. Foto: John Hawks / Wits University / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke spørsmål om det er minst en ny art her. Det kan bli debatt om hvorvidt denne tilhører slekten Homo, selv om denne arten er ganske annerledes enn noe annet vi har sett tidligere, sier han videre.

- Vanskelig å vurdere Forskerne har imidlertid ennå ikke klart å datere funnene, noe som gjør det vanskelig å plassere arten på slektstreet.

- Det gjør det svært vanskelig å vurdere funnet, sier paleontolog Lars Werdelin ved Riksmuseet i Stockholm til NTB.

Han mener det er usikkert om det virkelig er snakk om en helt ny art som nå er avdekket. Det vil ikke være feil å utvise sunn skepsis, mener Werdelin.

BEINRESTENE: Forskerne har funnet over 1550 beinrester fra minst 15 individer som de mener tilhører en ny menneskeliknende art de har kalt Homo naledi. Foto: Robert Clark / National Geographic, Lee Berger / University of the Witwatersrand / NTB scanpix
BEINRESTENE: Forskerne har funnet over 1550 beinrester fra minst 15 individer som de mener tilhører en ny menneskeliknende art de har kalt Homo naledi. Foto: Robert Clark / National Geographic, Lee Berger / University of the Witwatersrand / NTB scanpix Vis mer