BAKTERIEBØRSTE:  I munnen finnes minst 700 bakterier. Mens brasilianske forskere mener at folk burde desinfisere tannbørsten i mikrobølgeovnen og ved hjelp av natriumperborat, mener norske eksperter at det holder å skylle tannbørsten i varmt vann etter bruk. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
BAKTERIEBØRSTE: I munnen finnes minst 700 bakterier. Mens brasilianske forskere mener at folk burde desinfisere tannbørsten i mikrobølgeovnen og ved hjelp av natriumperborat, mener norske eksperter at det holder å skylle tannbørsten i varmt vann etter bruk. Foto: Nina Ruud / DagbladetVis mer

Forskere mener du bør putte tannbørsten i mikroen

- Nei, skyll den i varmt vann, mener norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter tannpuss blir matrester, gammel hud og mange av de 700 forskjellige munnbakteriene etterlatt på tannbørsten.

Det er delikatesser for bakterier.

- I munnen er det mye bakterier og mikroorganismer for at kroppen kan starte spaltingen av maten slik at den kan ta opp næringsstoffer seinere. Derfor er den også utsatt for plager, som tannkjøttbetennelser, karies og plakk, sier Jørn Stordalen, sjukepleier og førstelektor ved Universitetet i Agder. Han har skrevet boka «Den usynelige fare: smittevern og hygiene».

Omdiskutert børste Ifølge en pressemelding fra Dansk Tandplejerforening kan bakterier på tannbørsten leve videre fra 23 timer til sju døgn.

Noen forskere mener at disse bakteriene kan være farlige når de kommer tilbake til munnen, og at de kan forårsake blant annet blodforgiftning, nyreproblemer og hjerte- og karsykdommer.

- At bakteriene kan leve i tannbørsten så lenge er jeg uenig i, sier Stordalen.

Ved å sette busta opp tørker børsten etter bruk, og de fleste bakteriene dør i løpet av de to til tre timene det tar før børsten er tørr, mener han.

- Enkelte bakterier fordobler seg i løpet av femten minutter, og da tar det lenger tid før de dør, sier han.

- Men det er generelt viktig med god munnhygiene, at man renser mellom tennene, børster godt over tannkjøttet og bruker tanntråd og tannpirker. For folk flest er det ikke noen hensikt å bruke munnskyllevæsker, sier Stordalen videre.

Brasiliansk mikroforskning I novemberutgaven av «International journal of dental hygiene» har brasilianske forskere beskrevet to måter å desinfisere en tannbørste. Den ene er å legge børsten i natriumperborat i tre timer. Den andre er å legge børsten i et glass vann i mikorbølgeovnen på 650 watt i ett minutt.

- Jeg er skeptisk til generelle råd fra en slik undersøkelse. Så lenge man skylder godt av tannbørsten med varmt vann går det bra, det er ikke børsten som lager flest bakterier i munnen, sier tannlege og førsteamanuensis ved odontologisk fakultet i Oslo, Tiril Willumsen. 

Hun har skrevet boka «Sykepleie og oral helse: Guide til godt munnstell hos pasienter med funksjonsvikt».

Willumsen sier friske mennesker ikke har noe å frykte, og påstandene om at bakterier fra tannbørsten kan føre til blodforgiftning, nyreproblemer og hjerte- og karsykdommer er feilaktige.

- For friske mennesker gjelder ikke dette. Å trekke inn disse sykedommene er å dra den langt. Men om man lar være å pusse på lang tid får man såre slimhinner og betennelse i tannkjøttet. Dette kan være ømt.

Hun mener at belegg og dårlig munnhygiene fører til dårlig smak i munnen som igjen fører til dårligere matlyst og mindre velvære.

- Det er umulig å gjøre det reint i munnen uten børste.

Mer i munnen Smittevernoverlege Trygve Tjade har skrevet boka «Medisinsk mikrobiologi og infeksjonssykdommer». Han sier at bakteriene i utgangspunktet ikke liker seg på tannbørsten fordi det er lite næring der.

- Når vi spiser sukker, legger dette seg på tennene, og gjør livet gunstig for bakteriere.

Når bakteriene fordøyer sukker dannes det sure nedbrytningsprodukter som virker etsende på emaljen på tennene. Tanna vil da få en ru overflate som gjør at det er lettere for bakteriene å slå seg ned.

- Da blir det plakk, tannstein og hull. Dårlig munnhygiene kan også forårsake infeksjoner som i verste fall fører til at tanna løsner.

Tannlege Willumsen legger også til at bakterier fra munnhulen komme ned i lungene hos personer med nedsatt allmenntilstand. Dette kan føre til lungebetennelse.

- Gamle som bruker medisiner har mindre spytt i munnen, og bakteriene trives bedre. De for lettere betennelser og da er det ekstra viktig med en god tannbørste.

Tannlege Alamdari Farshad er med i hovedstyret til Den Norske Tannlegeforening og mener at det er viktig med god tannhygiene, også for helsa generelt.

- Alt henger sammen, så hvis du har mye bakterier i munnen kan du få betennelser og problemer som hjertesykdommer.