Forskere mener Svalbard var dekket av tropisk regnskog

For 380 millioner år siden.

- DEKKET AV REGNSKOG: En ny forskningsrapport antyder at Svalbard var dekket av tropisk regnskog for 380 millioner år siden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
- DEKKET AV REGNSKOG: En ny forskningsrapport antyder at Svalbard var dekket av tropisk regnskog for 380 millioner år siden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag har Svalbard en arktisk natur, og plantelivet er relativt artsfattig. Det kan derfor vanskelig å forestille seg at øygruppa en gang skal ha vært dekket av en tropisk regnskog.

Men det har den, ifølge en ny forskningsrapport, publisert i tidsskriftet Geology.

Fossil-funn Her skriver to britiske forskere fra universitet i Cardiff og universitetet i Southampton at øygruppa var dekket av den tropiske skogen for nøyaktig 380 millioner år siden.

I denne tidsperioden, som kalles devon, lå Svalbard omtrent ved ekvator.

Ifølge en pressemelding mener forskerne å ha funnet fossiler fra den tropiske regnskogen på Svalbard.

- Disse fossile skogene viser hvordan vegetasjonen og landskapet var ved ekvator for 380 millioner år siden, da de første trærne begynte å vokse på jorda, sier Chris Berry fra Cardiff-universitetet. Co2-reduksjon Forskerne mener det var en tett skog som dekket øygruppa.

Det var knappe 20 centimeter mellom hvert tre, heter det i pressemeldinga. Og trærne var trolig rundt fire meter høye, ifølge forskerne.

En regnskog på Svalbard kan ha vært årsaken til en teori om at det for omlag 400 millioner år siden var en voldsom reduksjon i CO2-nivået i atmosfæren. Forklaringen til dette er at regnskogen, via fotosyntesen, trakk til seg CO2 fra atmosfæren, mener forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer