Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere mener Svalbard var dekket av tropisk regnskog

For 380 millioner år siden.

- DEKKET AV REGNSKOG: En ny forskningsrapport antyder at Svalbard var dekket av tropisk regnskog for 380 millioner år siden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
- DEKKET AV REGNSKOG: En ny forskningsrapport antyder at Svalbard var dekket av tropisk regnskog for 380 millioner år siden. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har Svalbard en arktisk natur, og plantelivet er relativt artsfattig. Det kan derfor vanskelig å forestille seg at øygruppa en gang skal ha vært dekket av en tropisk regnskog.

Men det har den, ifølge en ny forskningsrapport, publisert i tidsskriftet Geology.

Fossil-funn Her skriver to britiske forskere fra universitet i Cardiff og universitetet i Southampton at øygruppa var dekket av den tropiske skogen for nøyaktig 380 millioner år siden.

I denne tidsperioden, som kalles devon, lå Svalbard omtrent ved ekvator.

- TETT SKOG: Det var en tett regnskog på Svalbard, ifølge forskerne - bare 20 centimeter mellom hvert tre.
- TETT SKOG: Det var en tett regnskog på Svalbard, ifølge forskerne - bare 20 centimeter mellom hvert tre. Vis mer

Ifølge en pressemelding mener forskerne å ha funnet fossiler fra den tropiske regnskogen på Svalbard.

- Disse fossile skogene viser hvordan vegetasjonen og landskapet var ved ekvator for 380 millioner år siden, da de første trærne begynte å vokse på jorda, sier Chris Berry fra Cardiff-universitetet.

Co2-reduksjon Forskerne mener det var en tett skog som dekket øygruppa.

Det var knappe 20 centimeter mellom hvert tre, heter det i pressemeldinga. Og trærne var trolig rundt fire meter høye, ifølge forskerne.

En regnskog på Svalbard kan ha vært årsaken til en teori om at det for omlag 400 millioner år siden var en voldsom reduksjon i CO2-nivået i atmosfæren. Forklaringen til dette er at regnskogen, via fotosyntesen, trakk til seg CO2 fra atmosfæren, mener forskerne.

LAVE TRÆR: trærne som ifølge forskerne deklket Svalbard var rundt fire meter høye.
LAVE TRÆR: trærne som ifølge forskerne deklket Svalbard var rundt fire meter høye. Vis mer

- Det er en utbredt oppfatning om at det i løpet av devontida var et stort fall i nivået av karbondioksid i atmosfæren, sier Berry.

- Utviklingen av vegetasjonen er den mest sannsynlige årsaken til dette fallet, fortsetter han.

- Blitt grønnere Det bor i dag cirka 2500 mennesker på Svalbard, og ifølge en artikkel i Svalbardposten har øya blitt grønnere de siste 30 åra.

- Vi har gått gjennom satellittdata fra 1986 og fram til i dag, for å se om det har blitt grønnere i området rundt Isfjorden. Det har det, sier Kjell Arild Høgda, forskningssjef for jordobservasjon ved Norut, til Svalbardposten.

- Med grønnere mener vi at det rett og slett blir mer grønne planter og frodig vegetasjon, sier Høgda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling