- ALVORLIGE LIDELSER: Forskere mener folk som jobber skiftarbeid har større sjanse for å utvikle blant annet psykiske lidelser, kreft og diabetes. Illustrasjonsfoto: Colourbox
- ALVORLIGE LIDELSER: Forskere mener folk som jobber skiftarbeid har større sjanse for å utvikle blant annet psykiske lidelser, kreft og diabetes. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Forskere mener turnusarbeid kan føre til hjertesykdom

- Belastende å jobbe mot kroppens egen klokke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens arbeidsmiljøinstitutt mener arbeidsdager som er lengre enn elleve timer kan medføre alvorlige helseskader.

24 prosent av norske arbeidstakere, over 570.000 ansatte, jobber i turnus eller skift - en økning på tre prosent siden 2009.

Rapporten viser at slikt arbeid kan gi alvorlige helseskader, skriver Aftenposten.

Den inneholder forskning fra hele verden om hva slags effekt skift- og nattearbeid og arbeidsdager på over elleve timer kan ha for helsen.

I tillegg til søvnproblemer og høyere risiko for kreft, diabetes og hjertesykdommer, medfører skiftarbeid dobbelt så høy sannsynlighet for å utvikle psykiske lidelser.

- Rapporten styrker det vi allerede visste, nemlig at det er belastende å jobbe mot kroppens egen klokke, og at mange tar skade av det. Dette kan sammenlignes med å være i konstant jetlag, sier Jenny-Anne Sigstad Lie, som er forskeren bak rapporten.

(NTB)