Høsten 2017 blåste en mystisk sky av radioaktiv forurensing over Europa. I flere uker ble det målt bestanddeler av det radioaktive stoffet ruthenium 106 i lufta over en rekke europeiske byer. Også ved tre målestasjoner i Norge oppdaget man stoffet i lufta.
- Vi har gjort funn ved målestasjonene på Østerås, Ørland og Skibotn. Det er snakk om ørsmå mengder, mindre enn én becquerel per 1000 liter luft. Stoffet som er målt, ruthenium 106, finnes ikke naturlig i lufta. Det betyr at det må ha vært et utslipp, sa Astrid Liland, seksjonssjef for beredskap ved Direktoratet for Strålevern og Atomsikkerhet (DSA), til Dagbladet.
Russland nekter for utslipp
Det store spørsmålet var hvor utslippet kom fra, og hva som forårsaket det. Det franske strålevernsinstituttet IRSN konkluderte med at utslippet måtte stamme fra en atomulykke, og at den trolig skjedde i Russland eller Kasakhstan.
Det russiske meteorologiske instituttet bekreftet etter hvert at de hadde målt «ekstremt høy» konsentrasjon av det radioaktive stoffet flere steder i landet, men Russland benektet fremdeles at det hadde vært noen atomulykke i landet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger