Forskere om fjærprydet kjemperaptor: - En Ferrari blant rovdyr

- Det største dyret noensinne med fjær og vinger, ifølge universitetet i Kansas.

 SÆREGENT DYR:  Dakotaraptoren er et nyoppdaget rovdyr funnet av en forskergruppe ledet av universitetet i Kansas. Foto: Emily Willoughby
SÆREGENT DYR: Dakotaraptoren er et nyoppdaget rovdyr funnet av en forskergruppe ledet av universitetet i Kansas. Foto: Emily WilloughbyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 er det dårlig med severdige rovdyr i Sør-Dakota - en delstat der fjelløver først og fremst finnes i fjellområdet Black Hills.

Slik var det ikke for rundt 66 millioner år siden, skal en tro det seneste funnet til universitetet i Kansas.

På sine hjemmesider beskriver universitetet en rundt 5 meter lang skrekkøgle med vinger, et funn de i etterkant har døpt dakotaraptor.

Rask og spenstig Størrelsen gjør dakotaraptoren til det største dyret noensinne som beviselig har hatt vinger med fjær, ifølge universitetet.

- Virkelig en ferrari blant rovdyr. Den var rask, ekstremt spenstig og hadde 24 centimeter lange klør på beina, sier sjefsforsker Robert DePalma til the Guardian.

Den velociraptor-aktige skapningen ble først funnet i 2005 i området Hells Creek Formation, men det er først nå universitetet har kunnet fastslå at den hadde fjær, skriver avisa.

Kunne ikke fly Tidligere er det blitt funnet en rekke fjærprydede skrekkøgler, deriblant archaeopteryx - selve mellomtingen mellom fugl og dinosaur.

Det spesielle med dakotaraptoren er imidlertid størrelsen.

Den er ifølge forskerne den nest største raptoren noensinne, og var alt for stor til at den kunne bruke sine 3 fot lange vinger til å fly.

Kraftige klør Vingenes formål er ennå uklart, skriver the Guardian, men universitet foreslår at de kan ha blitt brukt i forbindelse med parring, ruging og kanskje også under jakt.

Der var klørne nevnt ovenfor trolig dakotaraptorens aller største fortrinn.

- De er åpenbart laget for å skjære i kjøtt. Vi snakker ikke om store feite klør som den en kan finne på tyrannosaurus rex, men redskaper laget for å kutte i byttedyr, sier David Burnham, palentolog og medforsker i gruppa som har forsket på dyret, ifølge the Guardian.