Forskere om superkontinentet: - Fiendtlig miljø

Mennesker og dyr vil utsettes for ekstrem global oppvarming om 250 millioner år, ifølge en ny vitenskapelig studie.

FOR VARMT: Ilustrasjonen viser den varmeste månedlige gjennomsnittstemperaturen for jorda og det projiserte superkontinentet, Pangea Ultima, om på 250 millioner år. Da vil det være vanskelig for nesten alle pattedyr å overleve. Foto: Universitetet i Bristol
FOR VARMT: Ilustrasjonen viser den varmeste månedlige gjennomsnittstemperaturen for jorda og det projiserte superkontinentet, Pangea Ultima, om på 250 millioner år. Da vil det være vanskelig for nesten alle pattedyr å overleve. Foto: Universitetet i Bristol Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 250 millioner år siden var nesten alle jordas landområder samlet i ett stort superkontinent, Pangea-kontinentet.

Etter hvert ble jorda delt i flere kontinenter: Eurasia, Afrika, Oseanea og Nord- og Sør-Amerika.

Forskere mener at verden nok en gang, langt inn i framtida, vil samles til ett superkontinent. Det har fått navnet Pangea Ultima, og det antas å dannes om rundt 250 millioner år.

Tilværelsen her blir imidlertid ikke særlig gjestmild, mener forskere bak en ny studie, publisert i Nature Geoscience.

Ved å bruke såkalte superdatamaskinklimamodeller for en fjern framtid, spår forskerne fra Universitetet i Bristol i Storbritannia at et ekstremt klima vil intensiveres når verdens kontinenter smelter sammen til ett superkontinent, skriver CNN.

- Ekstreme temperaturer

I den nye studien har forskerne simulert temperatur-, vind-, regn- og fuktighetstrender for superkontinentet.

De har brukt modeller for tektonisk platebevegelse, havkjemi og biologi for å beregne karbondioksidnivåer.

Resultatene er ikke oppløftende for framtida. De viser at det blir ekstremt varmt, tørt og praktisk talt ubeboelig for mennesker og pattedyr, som ikke er utviklet for å takle langvarig eksponering for overdreven varme.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktisk. Det var derfor meg forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video: Copernicus / NASA Vis mer

- Temperaturer på mellom 40 til 50 grader, og enda større daglige ekstremer, forsterket av høye fuktighetsnivåer, vil til slutt forsegle skjebnen vår, sier studiens hovedforfatter, Alexander Farnsworth ved Bristol-universitetet.

Fiendtlig miljø

Dannelsen av Pangea Ultima vil føre til flere regelmessige vulkanutbrudd og mer karbondioksid i atmosfæren, mener forskerne.

I tillegg vil sola bli lysere, avgi mer energi og varme opp jorda ytterligere.

- Resultatet er et stort sett fiendtlig miljø uten mat og vannkilder for pattedyr, sier Farnsworth ved Bristol-universitetet.

Han legger til at forskningen dessuten framhever at en verden innenfor den såkalte beboelige sonen i et solsystem, ikke nødvendigvis er gjestritt for mennesker.

Det kan avhenge av om kontinentene er spredt, slik vi har i dag, eller om det er ett stort superkontinent som Pangea Ultima, mener han.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer