Forskere ønsker tips om store maurtuer

Hedmarkinger og trøndere best til å tipse hittil.

STOR TUE: Ikke velt den, tips en forsker! Foto: Ernst Vikne/Creative commons
STOR TUE: Ikke velt den, tips en forsker! Foto: Ernst Vikne/Creative commonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Vet du om en stor maurtue? Norske forskere vil gjerne vite hvor den er.


Norsk institutt for skog og landskap ber om opplysninger og gjerne foto av store maurtuer.

- Vi fortsetter arbeidet med å registrere tuer, og da trenger vi hjelp fra publikum, sier rådgiver Torstein Kvamme til Telemarksavisa.

Maurtuer i alle landets fylker er interessante for forskerne. Hedmarkinger og trøndere har hittil vært flinkest til å tipse om funn.

Den største tua som ble registrert i perioden 2006-2008 ligger i Trysil i Hedmark. Maurtua er hele 238 centimeter høy.

- For at en tue skal bli stor må det være stabile forhold rundt den. Vi ønsker imidlertid å finne ut mer om hva som gjør at mange blir så store og gamle, sier Kvamme.

Det er vanskelig å anslå alderen på en maurtue. En teori er likevel at de kan bli opptil 250 år gamle. Forskerne ønsker blant annet å finne ut mer hvordan maurtuer påvirkes av forandringer som hogst, skogbranner og klimaforandringer.

Norsk institutt for skog og landskap tar imot tips via nettsiden sin «Vær med og registrer store maurtuer! - Skog og landskap».

NEPPE RAPPORTERT AV EN HEDMARKING: Denne mauren er fotografert i en ørken i Tunisia i fjor. Foto: EPA/Markus Knaden/Max-Planck-Institut/Scanpix
NEPPE RAPPORTERT AV EN HEDMARKING: Denne mauren er fotografert i en ørken i Tunisia i fjor. Foto: EPA/Markus Knaden/Max-Planck-Institut/Scanpix Vis mer