Toksoplasmose:

Forskere: Sexparasitt gjør deg mer sexy

Den seksuelt overførbare parasitten kan gjøre deg mer attraktiv for det motsatte kjønn, viser ny studie.

TOXOPLASMA GONDII: Toksoplasma-parasitten har en forbløffende egenskap, viser ny forskning. Foto: Fotovapl/Shutterstock/NTB
TOXOPLASMA GONDII: Toksoplasma-parasitten har en forbløffende egenskap, viser ny forskning. Foto: Fotovapl/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Toxoplasma Gondii er kanskje mest kjent for å forårsake sykdommen toksoplasmose, en sykdom som kan være farlig for gravide.

Parasitten er en av verdens vanligste. Den trives spesielt godt blant katter og kan smitte via avføringen, ifølge Lommelegen.

Overføres seksuelt

Ifølge en studie fra 2021, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Epidemiology, er toksoplasmose en av de mest utbredte menneskelige parasitt-framkalte sykdommene i utviklede land.

I studien går det fram at sykdommen kan overføres seksuelt hos dyr, og indirekte bevis peker på at det også kan skje hos mennesker.

- Risikoen kan virke ganske lav, men overføring kan skje under ubeskyttet sex, slår forskerne fast.

Mer attraktive og sunne

Opp mot 50 prosent av verdens befolkning kan være bærere av parasitten Toxoplasma Gondii. Mange oppdager aldri at de er infisert.

Nå har forskere ved blant annet Universitetet i Turku i Finland gjort en annen, bemerkelsesverdig oppdagelse, ifølge det vitenskapelige nettstedet Study Finds.

Forskerne bak studien fant ut at både menn og kvinner som bærer parasitten ble ansett som mer attraktive og sunne enn de usmittede.

PARASITT: Toxoplasma Gondii er en parasitt som kan smitte både dyr og mennesker. Slik ser den ut under et elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library
PARASITT: Toxoplasma Gondii er en parasitt som kan smitte både dyr og mennesker. Slik ser den ut under et elektronmikroskop. Foto: Science Photo Library Vis mer

Tidligere studier tyder på at parasitten kan øke testosteronnivåene hos menn, mens andre mistenker at parasitten kan manipulere hormoner og nevrotransmittere i vertens kropper, skriver nettstedet.

- En annen studie fant at rotter med toksoplasmose ble oppfattet som mer seksuelt attraktive og ble foretrukket som partnere av friske hunnrotter, påpeker forskerne bak studien.

Har mer sex

Forskerne tror at dette kan skylde evolusjonens mekanismer, ved at forandringer som er gunstige for verten også er gunstige for parasitten.

Kort fortalt: Hvis verten er mer attraktiv, kan det hjelpe parasitten med å spre seg videre ved at verten har mer sex.

Den nye studien er publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Peerj.

For å finne ut av om parasitten påvirker vertens «gunst», sammenliknet forskerne 35 toksoplasmose-smittede med 178 som ikke var smittet.

De så på faktorer som selvopplevd attraktivitet, antall sexpartnere, antall mindre alvorlige sykdommer, kroppsmasseindeks (BMI), gripestyrke og ansiktssymmetri.

PARASITT: En løs-kattunge fra Kentucky i USA havner på operasjonsbordet med en parasitt i nakken. Video: KameraOne Vis mer

De så også på såkalt partnerverdi, som er en teori utledet av Charles Darwins teori om evolusjon og seksuell tiltrekning.

Flere sexpartnere

Din partnerverdi er summen av de trekkene som oppfattes som ønskelige, og kan omfatte både genetiske og biologiske kvaliteter.

Verdien gir en indikasjon på hvor stor reproduktiv suksess en potensiell partner kan ha, som omtalt i denne studien.

I tillegg lot forskerne 59 menn og 146 kvinner vurdere bilder av folk, både toksoplasmose-bærere og personer som ikke har sykdommen.

SAMMENLIKNING: A: Bilde satt sammen av ti kvinner og menn med toksoplasmose. B: Bilde satt sammen av ti friske kvinner og menn. Foto: Peerj
SAMMENLIKNING: A: Bilde satt sammen av ti kvinner og menn med toksoplasmose. B: Bilde satt sammen av ti friske kvinner og menn. Foto: Peerj Vis mer

Resultatene var oppsiktsvekkende.

- Vi fant ut at smittede menn hadde mindre asymmetriske ansikter, mens smittede kvinner hadde lavere kroppsmasse og BMI, en tendens for mindre asymmetri i ansiktet, høyere selvopplevd attraktivitet og et høyere antall sexpartnere enn de som ikke var smittet, skriver forskerne.

De fant også ut at smittede menn og kvinner ble vurdert som mer attraktive og sunnere enn de som ikke var smittet.

- Våre resultater antyder at noen seksuelt overførbare parasitter, som for eksempel Toxoplasma Gondii, kan forårsake endringer i både utseende og oppførselen hos sin menneskelige vert. Enten som en bivirkning av infeksjonen eller som følge av manipulasjon fra parasitten sin side, for å øke spredningen til nye verter, konkluderer forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer