DEN KALDE FLEKKEN:  Nederst til høyre i dette bildet ser vi den sagnomsuste kalde flekken, som forskere for første gang oppdaget i 2004. Over ti år seinere, mener forskere fra University of Hawaii å ha funnet en forklaring. De mener et stort tomrom, som illustrert i firkanten til venstre, kan forklare hvorfor akkurat denne flekken akkurat her er så mye kaldere enn områdene rundt. Foto: ESA Planck Collaboration
DEN KALDE FLEKKEN: Nederst til høyre i dette bildet ser vi den sagnomsuste kalde flekken, som forskere for første gang oppdaget i 2004. Over ti år seinere, mener forskere fra University of Hawaii å ha funnet en forklaring. De mener et stort tomrom, som illustrert i firkanten til venstre, kan forklare hvorfor akkurat denne flekken akkurat her er så mye kaldere enn områdene rundt. Foto: ESA Planck CollaborationVis mer

Forskere sier de har løst et av universets største mysterium. - Nei det har de ikke, sier norsk ekspert

Er mysteriet med «den kalde flekken» løst?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den kalde flekken» har vært et mysterium siden den først dukket opp i 2004. I elleve år har forskere over hele verden klødd seg i hodet over dette store kalde området, uten å finne en forklaring på hvorfor det er der. Eller hva det er.

Men mandag proklamerte University of Hawaii å ha funnet løsningen, under overskriften «Et kaldt kosmisk mysterium er løst». De sier løsningen ligger i et enormt «supertomrom», inne i den kalde flekken.

- Teamet oppdaget et stort tomrom, en stor region 1,8 milliarder lysår unna, hvor tettheten av galakser er mye lavere enn ellers i universet, skriver universitetet.

Så er det dette tomrommet som har skapt den kalde flekken? Nei, sier professor Per Lilje ved Institutt for astrofysikk på UiO.

- Funnene er interessante, men kan ikke forklare den kalde flekken fullt og helt. Nei, det kan de ikke, sier Lilje til Dagbladet.

- Så foreløpig så står den fortsatt som et stort spørsmålstegn.

I universets barndom Det var forskere som studerte et bilde av den kosmiske bakgrunnsstrålingen (CMB) som først oppdaget flekken. Bakgrunnstrålingen blir ofte kalt «skapelsens fingeravtrykk», fordi den er et blinkskudd av universet da det var 380 000 år gammelt. Altså da universet var i sin barndom. 

Og der dukket denne kalde flekken opp.

Men ingen visste hva den var.

I 2013 ble mysteriet større. Data fra romteleskopet «Planck» viste nemlig flekken, som naturligvis har fått sitt navn fordi temperaturen der er lavere enn ellers, er mye større enn forskerne først trodde.

- Den er en anomali, altså noe som ikke stemmer godt overens med standardteoriene for universet. Av de anomaliene vi har funnet, så er den kalde flekken en av de viktigste. Det er noe vi ikke forstår, sier Lilje til Dagbladet.

Et supervakuum Det forskerne på Hawaii har funnet, er det de kaller et «supertomrom» i den kalde flekken. Et område hvor tettheten av galakser er lavere enn ellers. De sier dette området kan være den «største individuelle strukturen som noensinne er identifisert av mennesker».

- Det er ikke et tomrom, egentlig. Det er bare et område med 10 prosent mindre galakser. Altså 90 prosent av det som normalt sett ville vært der av galakser. Jeg tror ikke dette tomrommet kan forklare hvorfor flekken er så kald, for de har også funnet tomrom andre steder, uten at det er kalde flekker der, sier Lilje til Dagbladet.

- Hvordan kan et tomrom skape en lavere temperatur?

- Hovedsaken er egentlig at radiobølgene fra «Big bang» som passerer gjennom tomrommet får lengre bølgelengde enn de som ikke passerer tomrommet. Stråling med lengre bølgelengde ser vi som lavere temperatur. Og denne forskjellige endringen i bølgelengde er et resultat av Einsteins generelle relativitetsteori gjennom en effekt som kaldes den integrerte Sachs-Wolfe effekten, svarer Lilje.

- Hvilke andre forklaringer har vi på hvorfor dette området er så kaldt?

- Nei vi har ikke noen gode teorier på det. Men vi synes dette er veldig spennende, sier Lilje til Dagbladet. Og legger til:

- Det kan være noe veldig sjeldent som har blitt skapt ved en tilfeldighet. Det er ved grensen til at det kan være en mulighet, påpeker han.

Så hvis du klikket på denne saken i håp om å få løsningen på et kosmisk mysterium, så kan vi ikke hjelpe deg. For ifølge Lilje så er ikke forskningen fra Hawaii den endelige løsningen alle har ventet på.

- Dette tomrommet ville kunne forklare 10 prosent av den kalde flekken, men ikke mer enn det, sier professoren til Dagbladet.

Her er en liste over 10 store andre fenomener som forskerne heller ikke forstår.

OPPSIKTSVEKKENDE BILDE: Romteleskopet «Planck» leverte i 2013 dette bildet av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. De ulike fargene representerer ørsmå variasjoner i temperatur, hvor rødt er varmere enn gjennomsnittet og blått kaldere. Den kalde flekken er nede til høyre i bildet. Foto: ESA/Planck-samarbeidet
OPPSIKTSVEKKENDE BILDE: Romteleskopet «Planck» leverte i 2013 dette bildet av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. De ulike fargene representerer ørsmå variasjoner i temperatur, hvor rødt er varmere enn gjennomsnittet og blått kaldere. Den kalde flekken er nede til høyre i bildet. Foto: ESA/Planck-samarbeidet Vis mer