Hullet i ozonlaget:

Forskere sjokkert over mystisk og farlig gassfunn

Verden klarte å kvitte seg med de farlige gassene, takket være en historisk avtale på 80-tallet. Det var i minste det man trodde. Men nå har forskerne slått alarm.

SJOKKFUNN: Forskere ved amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fikk hakeslepp da de nylig påviste en plutselig og mystisk økning i freoner, som har en destruktiv effekt på ozonlaget. Bildet viser forskningsstasjonen der NOAA-forskere gjorde det oppsiktsvekkende funnet. Foto: Patrick Cullis / NOAA / AP / NTB Scanpix
SJOKKFUNN: Forskere ved amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fikk hakeslepp da de nylig påviste en plutselig og mystisk økning i freoner, som har en destruktiv effekt på ozonlaget. Bildet viser forskningsstasjonen der NOAA-forskere gjorde det oppsiktsvekkende funnet. Foto: Patrick Cullis / NOAA / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bon Jovi, «MacGyver», «Cheers», Metallica, «Miami Vice», Tears for Fears, «Magnum P.I.», «Knight Rider», «Skulk med stil», «A-Team», «Tilbake til framtida» eller hullet i ozonlaget. Alle mulige samtaleemner på et hvilket som helst pauserom i løpet av 80-tallet.

Felles for de fleste, er at vi ikke hører stort om dem lenger.

Tidligere verdensstjerner er falmede, og VHS-opptakene som har gått i reprise i over 20 år på norske tv-skjermer nærmer seg kassering.

Man hører også stadig sjeldnere om 80- og 90-tallets store miljøbekymring: Hullet i ozonlaget. Men det kan straks endre seg.

Det tok kort tid fra britiske forskere i 1985 oppdaget det berømte hullet i ozonlaget over Antarktis, til en rekke land undertegnet den såkalte Montrealprotokollen to år seinere.

Målet var å stoppe utslippene av ozonnedbrytende freongass – klorfluorkarboner (KFK) som særlig ble benyttet i kjøleskap, rensemidler og spraybokser.

Verdens samlede innsats og vilje til å inngå forpliktende avtaler førte til at produksjonen og utslippet av ozonnedbrytende gasser ble kraftig redusert.

- Jeg ble sjokkert

Flere forskere har langt på vei friskmeldt ozonlaget, mens en felles rapport utgitt av FNs miljøprogram (UNEP) og FNs meteorologiske organisasjon (WMO) i 2014 viser at ozonlaget vil være tilbake på 1980-nivå rundt år 2050 – forutsatt at den positive utviklingen fortsetter.

Forskere ved amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fikk derfor hakeslepp da de nylig påviste en plutselig og mystisk økning i KFK-kjemikalier, som har en destruktiv effekt på ozonlaget.

- Jeg har jobbet med dette i 27 år, og dette er det mest overraskende funnet jeg noensinne har gjort. Jeg ble rett og slett bare sjokkert av det, sier NOAA-forsker Stephen Montzka ifølge The Guardian.

Mer spesifikt var det stoffet Triklorfluormetan, eller R-11, som ifølge Montzka er det nest mest skadelige KFK-kjemikaliet, som ble funnet.

- Utslippene i dag er nå på samme nivå som de var for snart 20 år siden, sier Montzka.

Etter forbudet under Montrealprotokollen kom nedgangen brått. Siden 2007 har det ikke vært en eneste betydelig registrering av R-11, før Montzka og kollegene hans nylig gjorde sjokkfunnet som nå er godt dokumentert i en forskningsrapport publisert av Nature.

Sjokkfunnet tyder med andre ord på at det pågår alvorlige overtredelser av Montrealprotokollen. De mistenkte befinner seg i Asia.

- Kritisk

Med mindre den eller de skyldige blir funnet og stoppet, kan gjenopprettingen av ozonlaget bli forsinket med minst et tiår, hevder forskerne.

De får også støtte fra Norges tidligere miljøvernminister, og nåværende FN-topp, Erik Solheim, som mener det er kritisk å få stoppet utslippene så fort som mulig.

FNs miljøsjef: Erik Solheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FNs miljøsjef: Erik Solheim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dersom disse utslippene får fortsette, har de potensial til å redusere gjenopprettingen av ozonlaget. Det er derfor kritisk at vi identifiserer de nøyaktige årsakene til disse utslippene, og at vi gjennomfører nødvendige tiltak, sier Solheim, som nå leder FNs miljøprogram.

Montzka og hans kolleger, beskriver seg selv i likhet med Blekkulf og alle hans følgere som miljødetektiver. Om man først skal kalle seg miljødetektiv, så må man som kjent passe på.

Det har NOAA-gjengen gjort. De har lyktes med å spore utslippene til et område i Øst-Asia, men å finne en mer presis posisjon krever ytterligere undersøkelser, skriver avisa.

- Vi opptrer som detektiver som etterforsker atmosfæren. Vi prøver å forstå hva som skjer og hvorfor. Når ting går galt, så heiser vi et varselsflagg, sier Montzka.

Bekymret

Det var i 2013 at forskere først oppdaget at nedgangen i KFK-stoffer i atmosfæren hadde bremset - voldsomt.

- Takten i nedgangen i reduksjonen av ozonlag-nedbrytende kjemikalier, såkalte CFC-11-gasser, var konstant fra 2002 til 2012. Deretter begynte det å gå rundt 50 prosent saktere fra 2012, konkluderer forskerne.

Det lekker sakte, men sikkert KFK-stoffer fra gamle møbler og bygg som inneholder skum basert på disse stoffene. Forskerne lurte derfor på om denne prosessen plutselig hadde doblet seg, men fant ingen bevis for det.

GIGANTISK: 11. september i fjor dekket hullet i ozonlaget et område som er nesten to og en halv ganger størrelsen på det kontinentale USA. Men hullet blir mindre og mindre. Grafikk: Nasa / Nasa Ozone Watch / Katy Mersmann
GIGANTISK: 11. september i fjor dekket hullet i ozonlaget et område som er nesten to og en halv ganger størrelsen på det kontinentale USA. Men hullet blir mindre og mindre. Grafikk: Nasa / Nasa Ozone Watch / Katy Mersmann Vis mer

Forskerne lurte deretter på om det kunne være slik at R-11 nå hadde dukket opp som et biprodukt av en annen kjemisk produksjonsprosess. Heller ikke her var det mulig å finne bevis som ga dekning til teorien.

- Til slutt tydet alt på at det er noen som nå produserer dette på nytt, sier Montzka til avisa.

Foreløpige undersøkelser tyder på at utslippene kommer fra områder rundt Kina, Mongolia og Koreahalvøya. Dersom det dreier seg om bistoffer fra en annen type kjemikaliefremstilling, burde det i så fall uansett ha blitt fanget opp og tatt hånd om for å hindre utslipp til atmosfæren, påpekes det, ifølge NTB.

- Enten er det noen som lager de forbudte stoffene, eller så dreier det seg om slepphendt omgang med biprodukter som ikke er blitt tatt hånd om etter regelverket, sier Montzka.

- Ulovlig produksjon

Han mener at dersom man klarer å få stoppet dette umiddelbart, så vil skadene på ozonlaget være minimal. Dersom det fortsetter kan forsinkelsen i gjenopprettelsen av ozonlaget vare i ti år, eller lenger.

- Montrealprotokollen har med rette blitt hyllet som verdens mest vellykkede internasjonale miljøavtale. Muligheten for at det nå er fortsatte, urapporterte utslipp av KFKer gir absolutt grunn til bekymring. Det krever videre etterforskning, sier Paul Young ved Universitetet i Lancaster i Storbritannia til The Guardian.

En ekspert som ikke har noe med studien å gjøre, atmosfæreforsker Ross Salawitch ved University of Maryland, uttrykker seg ifølge NTB på en mindre diplomatisk måte:

- Det dreier seg om ulovlig produksjon, sier han.

Selv om det beskrives som dramatisk, kan man samtidig trøste seg med at hullet i ozonlaget ikke har vært mindre på over 29 år, ifølge Nasa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer