Forskere skal ha utvunnet verdens dyreste materiale

Koster 100 millioner pund per gram.

ATOMKLOKKE:  Materialet kan brukes til å lage små atomklokker. Foto: Mladen Antonov / AFP
ATOMKLOKKE: Materialet kan brukes til å lage små atomklokker. Foto: Mladen Antonov / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved Universitetet i Oxford har klart å utvinne det de kaller for verdens dyreste materiale, skriver The Independent

Materialet er såkalte endofullerens, sfæriske karbonmolekyler som inneholder nitrogenatomer og selges for den nette prisen av 100 millioner pund per gram.

Én millimeter Det dyrebare materialet blir brukt i atomklokker for å gjøre det mulig å ta tiden, enda mer nøyaktig enn det som allerede er mulig.

Når dette integreres i en GPS-enhet, kan slike klokker registrere enhetens posisjon med en nøyaktighet på én millimeter. I dag er standarden på en slik måling mellom én og fem meter.

En slik nøyaktighet vil for eksempel være avgjørende når det er snakk om å utvikle førerløse biler, hvor forskjellen på en centimeter og en millimeterer kan avverge kollisjoner, skriver den britiske avisa.

22 000 pund - Tenk deg en slik miniatyrklokke som du kan ha i smarttelefonen din. Dette er neste revolusjon for mobiler, sier Kyriakos Porfyrakis, grunnleggeren av selskapet til The Telegraph.

Selskapets har så langt solgt 200 mikrogram av materialet. Dette er omtrent en femtedel av vekten til et snøfnugg, men kostet likevel 22 000 pund.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer