VIL BLI FORSKET PÅ: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL BLI FORSKET PÅ: Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Forskere skal møte Breivik i slutten av mai

- Tror det blir et ubehagelig møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historieprofessor Øystein Sørensen skal i slutten av mai møte terrordømte Anders Behring Breivik i Skien fengsel. Han forteller i et intervju med Romerikes Blad at han tror det blir et ubehagelig møte.

I slutten av april ble det kjent at forskerne Lars Gule og Øystein Sørensen har takket ja til en invitasjon fra Breivik, som har skrevet brev til flere forskere og journalister fordi han ønsker å bli forsket på

Sørensen har blant annet nasjonalisme og nasjonalsosialisme som to av sine faglige kompetanseområder. Gule har i flere år forsket på islam og høyreekstreme

Selskapssyk Sørensen sier til Romerikes Blad mandag at han regner med at det blir ubehagelig å sitte ansikt til ansikt med en massemorder, men at han drives av trangen til å få vite og forstå mer. Han er imidlertid ikke sikker på om det blir noe mer enn et forsøk.

- Innerst inne tror jeg ikke det er mulig å få noe nytt og fornuftig ut av ham, at det er noe mer å forske på. Men jeg må jo prøve, sier Sørensen.

- Breivik er selskapssyk og vil ha oppmerksomhet. Det er hans agenda, men jeg kommer naturligvis ikke til å bli noe talerør for ham, sier den 59-årige professoren.

- Bak lås og slå framstår Breivik nå mer som en reinspikka nynazist, en gruppe han tok avstand fra før, blant annet i det mye omtalte manifestet, sier professoren.

Avviser alle krav - Han har sine tilhengere og kan trekke til seg flere. Det er det som gjør dette interessant å befatte seg med. Jeg forsker for å finne kunnskap. Jo mer kunnskap vi får, desto bedre rustet blir vi til å stoppe nye høyreekstreme terrorister, sier Sørensen.

Han sier at de avviser alle krav fra Breivik om ikke å bli karakterisert som morder, rasist og så videre. I stedet må Breivik godta forskernes premisser: At han ikke kan trekke seg fra intervjuene, og at han ikke vil ha noen råderett over opptakene og hvordan de blir analysert og brukt av Sørensen og andre forskere.

- I motsatt fall blir det med det ene møtet i slutten av mai, sier Sørensen.

Politiforsker Tore Bjørgo og stipendiat Cato Hemmingby ved Politihøgskolen har tidligere fått klarsignal fra ledelsen i Skien fengsel for et møte med Breivik.

(NTB)

FORSKER: Øystein Sørensen.
FORSKER: Øystein Sørensen. Vis mer