Forskere skremt av plastfunn i havisen i nord

Norsk polarinstitutt presenterte mandag en ny undersøkelse om plast i havisen og havområdene i nord. Forskerne sier resultatet er urovekkende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg til at det finnes plast og strandsøppel på de fleste strender rundt Svalbard ble det også funnet plast på dyphavet mellom Grønland og Svalbard, melder NRK. Det ble det også i sjøen og på bunnen i Barentshavet.

Ifølge forskerne ved instituttet dreier det seg om rundt 194 søppelobjekter per km². Den samlede vekten anslås til å være 79.000 tonn, hvorav det meste er plast.

– Det er de små partiklene, mindre enn én millimeter, som bekymrer oss mest. Forskerne vet veldig lite hva plastbiter gjør med fugler og dyr, sier Ingeborg Hallanger til statskanalen.

Hun viser til at plast ikke brytes ned i naturen, men fragmenteres til mikroplast. Dette er plastbiter på mindre enn 5 millimeter.

Mikroplast finnes i produkter som tannkrem, hudkrem, sminke og andre hygieneartikler, men også syntetiske tekstiler frigir store mengder mikroplast når de vaskes. Disse partiklene fanges ofte ikke opp i kloakkrenseanlegg, og ender i havene.

(NTB)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer