Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere slakter rasismeutspill

Magasinredaktør kalte regjeringen for nyrasistisk.

OSLO  20090513: Bestefar Ottar Brox, et av medlemmene av Bestefroreldreaksjonen som inviterte politikere og presse til debatt på Grand hotell i Oslo. Aksjonistene krever en ansvarlig klimapolitikk fra dagens politikere.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
OSLO 20090513: Bestefar Ottar Brox, et av medlemmene av Bestefroreldreaksjonen som inviterte politikere og presse til debatt på Grand hotell i Oslo. Aksjonistene krever en ansvarlig klimapolitikk fra dagens politikere. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Nyrasismeutspillet fra Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan får ingen støtte fra noen av landets fremste eksperter på innvandring og integrering.

Sosiologiprofessor Ottar Brox kaller det «bare tull» å gi regjeringen en slik karakteristikk.

- Dette er overdrivelser og feiltolkninger fra ende til annen som bare skader innvandrernes sak. Det fortjener knapt nok svar, sier Brox til Dagsavisen.

Vivekananthan, redaktør i minoritetsavisen Utrop, skrev onsdag en kommentar der han kalte den rødgrønne regjeringen for nyrasistisk. Han mener regjeringen de siste fire årene ikke har gjort noe for at innvandrere skal få beholde sitt språk og kultur, og at alt handler om å tilpasse seg det norske samfunnet.

- Absurd

Professor i sosialantropologi Unni Wikan mener Vivekananthan misbruker rasismebegrepet.

- Det er meningsløst, absurd og helt bak mål å kalle regjeringen nyrasistisk. Ordet mister sin kraft. Å si at myndighetene bevisst fører en politikk som går ut på å gi folk med annen kultur og religion et mindreverdig liv faller på sin egen urimelighet, sier Wikan.

Fafo-forsker Anne Britt Djuve synes ordbruken er for drøy og kaller utspillet lite konstruktivt

- Han treffer ikke med kritikken, sier Djuve som viser til at det finnes en rekke støtteordninger for morsmålsundervisning i skolen og til minoritetsorganisasjoner.

Hardere fronter

Djuve mener kritikken bidrar til at meningsmotstandere havner i skyttergraver og viser til leserreaksjonene han har fått på innlegget.

Jon Rogstad, forsker ved Institutt for samfunnsforskning, frykter også at utspillet kan føre til en forsterking av frontene og viser til leserkommentarene på Utrops og Dagsavisens nettsider.

- Noen skriver at dette er det beste de har lest på lenge, mens en annen gir uttrykk for at hun mener landet hennes er i ferd med å bli revet i stykker. Vi må ta dem på alvor, sier Rogstad.

Angrer ikke
KOM MED BRANNFAKKEL: Majoran Vivekananthan er redaktør for den multikulturelle avisen Utrop. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KOM MED BRANNFAKKEL: Majoran Vivekananthan er redaktør for den multikulturelle avisen Utrop. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Redaktør Majoran Vivekananthan står fast ved at regjeringen fører en politikk som er nyrasistisk og angrer ikke på utspillet.

- Nei. Regjeringen fører en politikk med holdninger om at den vestlige kulturen er overlegen alle andre, sier Vivekananthan til Dagsavisen.

- Det hele ville trolig gått ubemerket hen hvis jeg hadde skrevet «assimilerende» eller «monokulturell» i stedet for nyrasistisk, sier han

At minoritetsorganisasjoner får tilskudd over statsbudsjettet hvert år er ikke noe argument, mener han.

- Det gis ikke tilskudd til landsdekkende organisasjoner som jobber for sin egen folkegruppe, sier Vivekananthan.

- Slik jeg tolker ordet integrering, betyr det å tilpasse seg, lære norsk, men også det å beholde sin egenart. I den overordnede politikken finnes det ingen tiltak for at innvandrerne skal få ivareta sitt språk og kultur, slår han fast.(NTB)

 

- ABSURD: Professor Unni Wikan har ikke mye til overs for utspillet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- ABSURD: Professor Unni Wikan har ikke mye til overs for utspillet. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling