FOR LITEN VARIASJON:  Likt genetisk materiale i bananene verden over, gjør dem spesielt sårbare for å utryddes. Nå sprer Panama-sykdommen seg.
FOR LITEN VARIASJON: Likt genetisk materiale i bananene verden over, gjør dem spesielt sårbare for å utryddes. Nå sprer Panama-sykdommen seg.Vis mer

Forskere slår alarm: Bananer kommer til å forsvinne

- Et rykte som settes ut jevnlig, ifølge Bama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette har skjedd før. På slutten av 1800-tallet dominerte banantypen Gros Michel.

Fasilitert av nye togforbindelser, utviklet man storskalaproduksjon og salg av bananer i Sør-Amerika. Forsøk på å stoppe Panama-sykdommen som begynte å spre seg, hjalp ikke.

Infiserte planter spredte seg, og rundt 1960 ble det klart at arten ikke ville overleve. Heldigvis, på den tiden, hadde man en erstatning, nemlig Cavendish-bananene, som også er den som brukes i Norge i dag.

Denne typen var i utgangspunktet bedre rustet til å motstå Panama-sykdommen, som er forårsaket av Fusarium oxysporum, en sopp som sprer sykdom i organismer, men på slutten av 60-tallet ble en klone, som kalles Tropical Race 4, oppdaget også i Cavendish-bananene.

I 1994 ble det klart at TR4 sto bak sykdommen, men det ble gjort for lite for å hindre videre spredning.

- Vil spres til Sør-Amerika Siden da har banantypen blitt hardt angrepet i Indonesia, Malaysia og Australia, og de nederlandske forskerne som slår alarm i PLOS Pathogens-journalen, skriver det er sannsynlig den vil spre seg videre.

Sopptypen spres via jord og vann. Ifølge Sciencealert kan den være sovende i opp til 30 år, før den plutselig angriper. Og det er nesten umulig å sjekke om plantene er infiserte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen sprer seg opp rotsystemet og angriper sirkulasjonssystemet, slik at planten dør av dehydrering.

Lite genetisk variasjon Ifølge Abc produseres 82 prosent av dagens bananer i Sør-Amerika. Fordi genmaterialet er såpass likt, er det vanskelig å stoppe epidemien.

Hvis det blir iverksatt drastiske tiltak, blant annet økt forskning på hvordan sykdommen arter seg eller finne nye typer med annet genetisk materiale, kan det være mulig å redde bananen, skriver forskerne, men slik det ser ut nå, er de pessimistiske på vegne av den velsmakende fruktens framtid.

- Ingen fare Hanne Linnert, informasjonssjef for fruktimportøren Bama, er skeptisk til budskapet de nederlandske forskerne kommer med.

Til Dagbladet sier hun at framtida til bananen er trygg.

- Dette er et rykte som settes ut ved jevne mellomrom. Det er ingen grunn til å frykte at bananene vi spiser skal forsvinne, sier Linnert.

Informasjonssjefen legger til at det finnes tiltak som skal hindre at banansorter går bort.

- I Belgia finnes det et laboratorium som har alle banansortene trygt under kontroll, sier Hanne Linnert.