Forskere slår alarm: Bananer kommer til å forsvinne

- Et rykte som settes ut jevnlig, ifølge Bama.

FOR LITEN VARIASJON:  Likt genetisk materiale i bananene verden over, gjør dem spesielt sårbare for å utryddes. Nå sprer Panama-sykdommen seg.
FOR LITEN VARIASJON: Likt genetisk materiale i bananene verden over, gjør dem spesielt sårbare for å utryddes. Nå sprer Panama-sykdommen seg.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette har skjedd før. På slutten av 1800-tallet dominerte banantypen Gros Michel.

Fasilitert av nye togforbindelser, utviklet man storskalaproduksjon og salg av bananer i Sør-Amerika. Forsøk på å stoppe Panama-sykdommen som begynte å spre seg, hjalp ikke.

Infiserte planter spredte seg, og rundt 1960 ble det klart at arten ikke ville overleve. Heldigvis, på den tiden, hadde man en erstatning, nemlig Cavendish-bananene, som også er den som brukes i Norge i dag.

Denne typen var i utgangspunktet bedre rustet til å motstå Panama-sykdommen, som er forårsaket av Fusarium oxysporum, en sopp som sprer sykdom i organismer, men på slutten av 60-tallet ble en klone, som kalles Tropical Race 4, oppdaget også i Cavendish-bananene.

I 1994 ble det klart at TR4 sto bak sykdommen, men det ble gjort for lite for å hindre videre spredning.

- Vil spres til Sør-Amerika Siden da har banantypen blitt hardt angrepet i Indonesia, Malaysia og Australia, og de nederlandske forskerne som slår alarm i PLOS Pathogens-journalen, skriver det er sannsynlig den vil spre seg videre.

Sopptypen spres via jord og vann. Ifølge Sciencealert kan den være sovende i opp til 30 år, før den plutselig angriper. Og det er nesten umulig å sjekke om plantene er infiserte.

Sykdommen sprer seg opp rotsystemet og angriper sirkulasjonssystemet, slik at planten dør av dehydrering.

Lite genetisk variasjon Ifølge Abc produseres 82 prosent av dagens bananer i Sør-Amerika. Fordi genmaterialet er såpass likt, er det vanskelig å stoppe epidemien.

Hvis det blir iverksatt drastiske tiltak, blant annet økt forskning på hvordan sykdommen arter seg eller finne nye typer med annet genetisk materiale, kan det være mulig å redde bananen, skriver forskerne, men slik det ser ut nå, er de pessimistiske på vegne av den velsmakende fruktens framtid.

- Ingen fare Hanne Linnert, informasjonssjef for fruktimportøren Bama, er skeptisk til budskapet de nederlandske forskerne kommer med.

Til Dagbladet sier hun at framtida til bananen er trygg.

- Dette er et rykte som settes ut ved jevne mellomrom. Det er ingen grunn til å frykte at bananene vi spiser skal forsvinne, sier Linnert.

Informasjonssjefen legger til at det finnes tiltak som skal hindre at banansorter går bort.

- I Belgia finnes det et laboratorium som har alle banansortene trygt under kontroll, sier Hanne Linnert.