Forskere slår alarm: Nedgang i insektbestanden

Skaper hodebry for bonden

Færre humler: kan få konsekvenser for landberuker. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
Færre humler: kan få konsekvenser for landberuker. Foto: Jørn H. Moen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har sett en nedgang på 40 prosent i løpet av de siste fem årene. Det er ganske dramatisk, sier seniorforsker Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Tallene bygger på observasjoner fra insektforskere og innmeldte observasjoner fra insektinteresserte til Artsdatabanken. Særlig på Østlandet har det vært lite av både veps, bier og sommerfugler i sommer.

- Jeg har aldri opplevd en dårligere insektsommer, sier Frode Ødegaard. Dårlig vær er hovedårsaken, mener han.

- I fjor høst kom det tidlig barfrost og sprengkulde. Da greier ikke insektene å produsere nok frostvæske i kroppen til å overleve vinteren. I år kom våren seint, og juni var våt og kald. Juni er den viktigste perioden for mange insekter.

Langsiktig trend? De naturlige variasjonene er store, og nedgangen de siste årene kan være en nedadgående bølge.

- Men det er også et faktum at menneskelig negativ påvirkning over flere år har redusert mange bestander til et minimum. Truede arter med små bestander kan bli helt slått ut av tilfeldige hendelser som noen år med dårlig vær, sier Ødegaard.

Mer intensivt jordbruk, kombinert med gjengroing andre steder, er negativt for insektene. Det samme er klimaendringene.

- Selv om det blir varmere, er det ventet mer nedbør og skyer. Det vil ha negativ effekt. For mange insektarter er antall soltimer i mai og juni avgjørende.

Økonomi og økologi Færre insekter vil ha både økonomiske og økologiske konsekvenser. Store endringer i insektbestander kan få konsekvenser både for bestøvning av planter og matforholdene for fugler og andre insektspisere.

I landbruket er det for eksempel bekymring over redusert produksjon av rødkløverfrø.

- Uten nok humler til å bestøve plantene blir det redusert frøavling. Det går ut over grovforproduksjonen og rammer særlig bønder som driver økologisk, sier Ødegaard.

(NTB)