Antarktis:

Forskere slår alarm

- Dette vil få store konsekvenser, sier breforsker Liss Marie Andreassen

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et stort område med is i den delen av Antarktis som er mest sårbar for klimaendringer, er i ferd med å bryte ut i havet, melder Sky News.

De har snakket med geolog og forsker Joanne Johnson, som sammen med feltassistent Tom King var den første på 50 år til å besøke den enorme vest-antarktiske isbreen Pine Island Glacier.

- Det så veldig ustabilt ut. Det holder på å kalve, og det er snakk om en enorm del av isbreen, sier Johnson til kanalen.

- Å se det med mine egne øyne fikk meg til å tenke «herregud, det skjer virkelig».

Øyeåpner

Johnson og King oppholder seg i Antarktis i regi av den statlige britiske forskningsorganisasjonen British Antarctic Survey, som står for en stor andel av Storbritannias forskningsvirksomhet i og rundt Antarktis.

- Myndighetene må våkne! Vi kan ikke bare sitte der og anta at det kommer til å løse seg. Det er vi som må gjøre noe, for å minimere hvor hardt dette vil gå ut over de framtidige generasjonene, sier Johnson.

Temperaturen stiger

De siste tiåra har sjøen på vestsida av Antarktis blitt rundt én grad varmere. Dette har blant annet ført til at Pine Island-isbreen har smelta fra undersida og opp med 22 meter i året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer