Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere slår alarm

- Mye verre enn vi trodde.

NORDOVER: Torsken trekker stadig lengre nordover i søken etter kaldere vann. Foto: Dagbladet.
NORDOVER: Torsken trekker stadig lengre nordover i søken etter kaldere vann. Foto: Dagbladet. Vis mer

Klimaendringer får som kjent torsken til å flytte seg lenger nordover. En ny studie viser at svært mange fiskearter vil få store problemer med å formere seg hvis temperaturen fortsetter å stige i hav, elver og innsjøer.

- Resultatene er mye verre enn vi trodde, og dette kan få enorme konsekvenser for framtida. Det er alarmerende, sier forsker Flemming Dahlke ved Alfred Wegener-instituttet i Tyskland som står bak studien som er publisert i tidsskriftet Science.

Hvis ikke klimaendringene bremses kan dette påvirke gyteforholdene for 694 forskjellige arter når vi kommer til år 2100. Både torsk, ørret og laks kan få store problemer med å formere seg hvis forskernes verst tenkelige scenario slår til.

Store problemer

Globalt kan rundt 60 prosent av all fisk ha problemer med å formere seg som følge av oppvarmingen hvis temperaturen øker med fire til fem grader.

- I områdene rundt Norge og Island vil opptil 60 prosent færre torskeegg klekke og bli til yngel, fastslår forsker Flemming Dahlke.

Det er fiskeembryoer og gytende fisk som er mest sårbare og tåler endringer i temperaturen dårligst. Dette henger sammen med hvor effektivt fisken kan hente oksygen ut av vannet under forskjellige omstendigheter. Varmere vann fører til at de trenger mer oksygen.

LARVE: Slik ser fiskelarven ut etter 50 dager.Foto: Flemming Dahlke.
LARVE: Slik ser fiskelarven ut etter 50 dager.Foto: Flemming Dahlke. Vis mer

Alarmerende gyteforhold

- Når torsken har vokst seg stor kan den tåle store temperaturendringer og er mer tilpasningsdyktig. Problemet er når den skal gyte og forholdene for embryoene. Det er disse forholdene som er alarmerende og som vil føre til forandringer, sier Dahlke til Dagbladet.

Selv ved et mellomestimat, hvor temperaturen i havet stiger med tre grader, vil rundt 40 prosent av all fisk få problemer med å reprodusere seg.

HOPPER: Viggo er ute og padler i Verdalselva, når en laks plutselig kommer flyvende foran han. Video: Viggo Raju Lindquist Jakobsen Vis mer

Torsken trekker nordover

Den norske torskebestanden kan stå i alvorlig fare når dette århundret går mot slutten. Høyere temperatur vil gjøre at torsken vil flytte seg enda lenger nord for å finne optimale gyteforhold. Den ligger på tre til sju grader.

- Ut fra vårt estimat vil ikke torsken kunne gyte sør for Lofoten i 2100 – det vil være umulig. Vi ser jo at både torsken og makrellen har vandret lengre og lengre nordover de siste åra.

- Hvor problematisk er dette?

- Det kan potensielt skape store problemer og vi ser at dette er et område vi må forske mye mer på. Vi har i denne omgang sett på temperatur og gyteforhold, men vi må også se på hvordan dette påvirker hele økosystemet. Det er selvfølgelig også påvirket av temperaturøkningen, og vil være med på å forandre flere faktorer i næringskjeden, sier Dahlke til Dagbladet.

Krever videre forskning

Han mener studiet de nå har gjennomført gir såpass oppsiktsvekkende resultater at de bør utføre nye og grundigere undersøkelser.

- Studiet gir oss noen svar, men det fører også til flere spørsmål. Vi må nå forske kvalitativt på hvordan de forskjellige artene vil respondere på temperaturøkningen. Så må vi sikre habitatet mot forurensing og annen menneskelig aktivitet, sier Flemming Dahlke.

Allerede i dag begynner forholdene sør i Nordsjøen og bli kritiske, og det skal lite til for at forholdene forverrer seg ytterligere.

- Jeg ser ikke for meg at det blir for varmt i den nordlige delen av Nordsjøen med det aller første, men den sørlige delen nærmer vi oss en grense for hvor lenge torsken kan fortsette å gyte, sier forsker Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet.

I 2019 ble det innført fiskeforbud på torsk i Oslofjorden og på Sørlandet. Forskerne kom fram til at årsaken til torskekrisen i Skagerrak var kollaps i økosystemet, fordi vanne ble varmere.

Forandringer i økosystemet vil ha stor påvirkning på situasjonen for torsken.

- Forandringer i økosystemet vil ha stor påvirkning på situasjonen for blant annet torsken. Temperaturen vil påvirke alle leddene i næringskjeden og når maten til torsken uteblir, vil dette ha en negativ effekt på flere andre forhold selv om den fortsatt kan formere seg, sier Bjarte Bogstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!