Torsken i fare:

Forskere slår alarm

- Mye verre enn vi trodde.

NORDOVER: Torsken trekker stadig lengre nordover i søken etter kaldere vann. Foto: Dagbladet.
NORDOVER: Torsken trekker stadig lengre nordover i søken etter kaldere vann. Foto: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klimaendringer får som kjent torsken til å flytte seg lenger nordover. En ny studie viser at svært mange fiskearter vil få store problemer med å formere seg hvis temperaturen fortsetter å stige i hav, elver og innsjøer.

- Resultatene er mye verre enn vi trodde, og dette kan få enorme konsekvenser for framtida. Det er alarmerende, sier forsker Flemming Dahlke ved Alfred Wegener-instituttet i Tyskland som står bak studien som er publisert i tidsskriftet Science.

Hvis ikke klimaendringene bremses kan dette påvirke gyteforholdene for 694 forskjellige arter når vi kommer til år 2100. Både torsk, ørret og laks kan få store problemer med å formere seg hvis forskernes verst tenkelige scenario slår til.

Store problemer

Globalt kan rundt 60 prosent av all fisk ha problemer med å formere seg som følge av oppvarmingen hvis temperaturen øker med fire til fem grader.

- I områdene rundt Norge og Island vil opptil 60 prosent færre torskeegg klekke og bli til yngel, fastslår forsker Flemming Dahlke.

Det er fiskeembryoer og gytende fisk som er mest sårbare og tåler endringer i temperaturen dårligst. Dette henger sammen med hvor effektivt fisken kan hente oksygen ut av vannet under forskjellige omstendigheter. Varmere vann fører til at de trenger mer oksygen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer