På kollisjonskurs:

Forskere slår alarm

Et av verdens største isfjell er på kollisjonskurs med øya Sør-Georgia i Sørishavet.

ENORMT: Isfjellet - på størrelse med tidligere Akershus fylke - beveger seg mot en øya Sør-Georgia. Foto: Handout / AFP
ENORMT: Isfjellet - på størrelse med tidligere Akershus fylke - beveger seg mot en øya Sør-Georgia. Foto: Handout / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Isfjellet er på 5800 kvadratkilometer - som tilsvarer størrelsen til tidligere Akershus fylke.

Forskere frykter nå at isfjellet kan krasje inn i øya Sør-Georgia, og potensielt true det mangfoldige dyrelivet. Blant annet er øya hjem til flere pingvinarter, selarter og fugler.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Får ikke mata ungene sine

Geraint Tarling, professor ved British Antarctic Survey (BAS), sier at isfjellet kan hindre dyreartene fra å få tilgang til deres normale foringsplasser.

- Hvis de må ta enorme omveier rundt isfjellet for å ta den samme turen som de normalt ville gjort, vil de sannsynligvis ikke komme tilbake i tid for å mate ungene sine, sa Tarling til CNN.

Med en fart på én kilometer i timen, er isfjellet nå i overkant av 300 kilometer unna øya. Forskere håper nå at havstrømmer vil geleide isfjellet i en annen retning.

Isfjellet, som har fått navnet A-68A, løsrev seg fra den nordvestlige delen av Antarktis i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer