«Dommedagsbreen» smelter:

Forskere slår alarm

Thwaites-isbreen smelter i et stadig raskere tempo. Forskere slår alarm om potensiell massiv havnivåstigning de neste åra.

ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix
ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thwaites-isbreen i det vestlige Antarktis har tidligere blitt omtalt av forskere som «dommedagsbreen». Den er omtrent på størrelse med Storbritannia eller Florida - og står allerede for fire prosent av den globale havnivåstigningen.

Nå har forskere avdekket nye sprekker i isbreen, som øker sannsynligheten for at større deler bryter ut i havet i løpet av de neste fem åra, skriver The Independent.

Varsler «dramatiske endringer»

I 2018 ble forskningsprosjektet International Twaites Glacier Collaboration startet opp - et samarbeid mellom britiske og amerikanske forskere.

Prosjektet er det største og mest komplekse feltprogrammet i Antarktis noensinne, ifølge BBC. Det foregår over en femårsperiode til 2023, og koster 50 millioner dollar, tilsvarende nesten 460 millioner kroner.

Målet er å forstå prosessene bak smeltingen, for så å med større sikkerhet kunne forutse hvor lang tid det kommer til å ta før hele Thwaites-isbreen er oppløst i vann, og hvilken effekt det vil ha på havnivået.

Skrekkscenario

De siste tiåra har sjøen på vestsida av Antarktis blitt rundt én grad varmere. Det antas at dette «varme» vannet kommer inn på undersida av isen, slik at det dannes «tunger» av is som knekker av.

Isbreen dumper allerede 50 milliarder tonn is i havet hvert år - noe som har begrenset effekt på dagens globale havnivå.

Men hvis hele isbreen smelter, kan det få langt større konsekvenser. Det er nemlig antatt at havnivået kan stige med 65 cm, skriver BBC. Et slikt scenario er imidlertid lite sannsynlig dette århundret, mener forskerne, som likevel understreker at isbreen i større grad påvirkes av global oppvarming enn tidligere.

- Det kommer til å skje dramatiske endringer i fronten av isbreen, sannsynligvis om mindre enn et tiår. Både publiserte og upubliserte studier peker i den retningen, sier forskeren Ted Scambos, som er blant hovedkoordinatorene for International Thwaites Glacier Collaboration (ITGC), til kanalen.

Den amerikanske glasiologen Erin Christine Pettit frykter at sprekkene som nå er avdekket i isbreen, kan få store konsekvenser.

- Jeg ser det for meg som et bilvindu som har noen sprekker som sakte, men sikkert forplanter seg, og når du plutselig kjører over en fartsdump så knuser glasset i alle retninger, sier hun, ifølge BBC.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Kan ramme Norge

Det har blitt uttrykt bekymring for at havnivået kan stige langt mer enn 65 cm. Thwaites-breen kan nemlig holde på plass hele ismassen i Vest-Antarktis.

Professor Eystein Jansen ved Bjerknessenteret har tidligere advart overfor Dagbladet om at denne stigningen i havnivået særlig kan ramme Norge.

- Om hele Vest-Antarktis smelter, kan havet stige sju meter - og enda mer i Norge. Når isen i Antarktis tiner, vil det påvirke oss mer enn om isen smeltet på Grønland, på grunn av endringer i gravitasjonsfeltet, sa Jansen til Dagbladet i 2019.

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer

Antarktis består av to distinkte områder - Vest- og Øst-Antarktis. Sistnevnte utgjør om lag 90 prosent av hele Antarktis, og regnes som langt mer stabilt enn den vestlige delen. Årsaken er at mesteparten av isen i øst ligger over land, mens i vest ligger mesteparten over havet.

Totalt er det fire isbreer og ishyller som ligger i risikosonen for å knekke av og smelte - Pine Island, Thwaites, Totten og Larsen C, som er en stor hylle med is.

Om noen disse knekker av og smelter vil havnivået stige med 51 centimeter (Pine Island), 65 centimeter (Thwaites), 385 centimeter (Totten) og 1 centimeter (Larsen C).

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer