«Dommedagsbreen» smelter:

Forskere slår alarm

Thwaites-isbreen smelter i et stadig raskere tempo. Forskere slår alarm om potensiell massiv havnivåstigning de neste åra.

ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix
ISBRE: Thwaites-isbreen er blant de enorme isbreene i Vest-Antarktis som står i fare for å smelte ut i havet. Foto: NASA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Thwaites-isbreen i det vestlige Antarktis har tidligere blitt omtalt av forskere som «dommedagsbreen». Den er omtrent på størrelse med Storbritannia eller Florida - og står allerede for fire prosent av den globale havnivåstigningen.

Nå har forskere avdekket nye sprekker i isbreen, som øker sannsynligheten for at større deler bryter ut i havet i løpet av de neste fem åra, skriver The Independent.

Varsler «dramatiske endringer»

I 2018 ble forskningsprosjektet International Twaites Glacier Collaboration startet opp - et samarbeid mellom britiske og amerikanske forskere.

Prosjektet er det største og mest komplekse feltprogrammet i Antarktis noensinne, ifølge BBC. Det foregår over en femårsperiode til 2023, og koster 50 millioner dollar, tilsvarende nesten 460 millioner kroner.

Målet er å forstå prosessene bak smeltingen, for så å med større sikkerhet kunne forutse hvor lang tid det kommer til å ta før hele Thwaites-isbreen er oppløst i vann, og hvilken effekt det vil ha på havnivået.

Skrekkscenario

De siste tiåra har sjøen på vestsida av Antarktis blitt rundt én grad varmere. Det antas at dette «varme» vannet kommer inn på undersida av isen, slik at det dannes «tunger» av is som knekker av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.