Arktis kan smelte:

Forskere slår
full alarm

Havet i Arktis forsures i et overveldende raskt tempo. Forskere frykter at det kan bli helt isfritt om sommeren innen få tiår.

KAN FORSVINNE: Isen i Artkis smelter raskere og fører til økt havforsuring. Foto: Tore Meek / NTB
KAN FORSVINNE: Isen i Artkis smelter raskere og fører til økt havforsuring. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis vi ikke holder oss til 1,5-graders målet vil det ha svært alvorlige konsekvenser for arktis, sier forsker Richard Bellerby ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Dagbladet.

Han er en av 50 ledende forskere som står bak rapporten «State of the Cryosphere» - en årlig oversikt over tilstanden og «helsa» til havet - og isen - i Arktis og Antarktis.

Årets rapport, som skal legges fram ved klimatoppmøtet COP 27 i Egypt, er dyster lesning.

Ifølge Bellerby står Arktis i fare for å bli ulevelig slik vi kjenner det.

- Dersom myndighetene ikke klarer togradersmålet heller - så vil vi se at store deler av Arktis blir ulevelig for mange av plantene og dyrene som lever der nå.

Rapporten peker på at menneskeheten står i fare for å skade økosystemene i nord for tusenvis av år framover.

- Oppvarming, tap av oksygen og surt vann har vist seg å være ekstremt ødeleggende for livet i havet tidligere, sier Bellerby.

Nytt i historien

Dette er første gang i menneskets mangslungne historie at forskerne har registrert klimaendringer som skjer så fort.

- Endringene skjer så fort nå, sammenliknet med tidligere - at økosystemene ikke klarer å tilpasse seg, sier forskeren.

Han legger til:

- Dette er nytt i menneskets historie. Vi har sett regionale endringer før, men ingenting i nærheten av dette.

Bellerby er klar i sin beskjed til verdens statsledere i forkant av klimatoppmøte:

- Vi har ikke noe alternativ. Vi må stabilisere - og så få ned nivåene av CO₂ i atmosfæren.

LANGT NORD: Richard Bellerby forsker på havet i nord. Foto: Privat
LANGT NORD: Richard Bellerby forsker på havet i nord. Foto: Privat Vis mer

Han forklarer at havet fungerer som en «lunge» for å rense karbon fra atmosfæren. Arktis har en særlig viktig funksjon og «knytter» sammen de øvrige verdenshavene, påpeker Bellerby.

- Arktis er essensielt. Det er en utrolig viktig region for koblingen mellom det man kan kalle overflatehav og de store dypene. Arktis gir oksygen og «sender» næringsstoffer til andre verdenshav, sier forskeren.

- Norge kan lede an

Den britiske forskeren som er sjefforsker for Hav og Klima på NIVA peker på at Norge står i ens særegen posisjon som følge av vår kystlinje, erfaring med hav og maritimt regelverk.

- Vi vet at Arktis er et av de viktigste fiskeområdene i verden, sier han med referanse til torsken i Barentshavet.

- Norge kan lede an. Norge har noen av de beste reguleringsmulighetene for å forhindre forsuring av havet, sier Bellerby som likevel ikke er ukritisk til norske myndigheters politikk på området

- Dere er de beste i en dårlig gjeng, legger han til.

For mange mennesker er Arktis tett forbundet med den store hvite bjørnen som streifer over polisen.

- Selv med under 1,5-graders oppvarming vil det bli somre hvor det er totalt isfritt i Arktis, sier Bellerby og understreker at isbjørnene allerede trekker mot fastland om sommeren.

POTETMOS: To klimaaktivister fra gruppa «Last Generation» kastet potetmos på et maleri av Claude Monet. Video: Last Generation / Twitter Vis mer

- Tap for menneskeheten

Under havet står Norge i fare for å miste de unike korallrevene i nord, forklarer han.

- Korallrevene kan gå tapt. Å miste de unike systemene vil være grusomt. Det er et stort tap for hele menneskeheten, og det kan ta tusenvis av år for korallene å komme tilbake, avlslutter han.

Tross dystre utsikter er Bellerby likevel smått optimistisk. Han peker på at verdens ledere stadig forplikter seg til å kutte i klimagassutslipp.

- Det er mulig å få til endringer. Jeg har sett COP få til store ting, sier han og viser til forrige klimatoppmøte i Glasgow.

- Men: Konsekvensene av å ikke følge avtalene fra Glasgow - sett i lys av våre nye funn - vil være katastrofale, avslutter han.

Presisering: I den første utgaven av denne saken sto det en bildetekst med følgende påstand: «Isen i Arktis smelter raskere på grunn av høy surhetsgrad i vannet». Dette stemmer ikke. Den korrekte formuleringen er: «Isen i Arktis smelter raskere og fører til økt havforsuring».
Dette ble rettet 08.11.2022 klokka 10.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer