Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere tror de har funnet den 12. grotta med Dødehavsruller

- Et av de mest spennende arkeologiske funnene på 60 år.  

TOMT PERGAMENT: Inne i grotta har arkeologene funnet et tomt pergament, som de mener har inneholdt Dødehavsrullene. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld
TOMT PERGAMENT: Inne i grotta har arkeologene funnet et tomt pergament, som de mener har inneholdt Dødehavsrullene. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
GROTTE: Den nyoppdagede grotta ligger ved Qumran. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld
GROTTE: Den nyoppdagede grotta ligger ved Qumran. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld Vis mer

(Dagbladet): En gruppe forskere fra det hebraiske universitetet i Jerusalem mener å ha funnet den tolvte i rekken av huler som har inneholdt de verdensberømte Dødehavshullene.

I en pressemelding, som ble publisert i går, omtaler arkeolog Oren Gutfeld funnet i Qumran som «et av de mest spennende og viktigste på 60 år».

60 år siden forrige

Dødehavsrullene er en samling av nesten 900 religiøse tekster fra jødisk tro og kultur, og de ble nedskrevet mellom år 200 f.Kr og år 70 e.Kr.

De første Dødehavsrullene ble funnet i 1947, og fram til 1956 ble det i alt avdekket 11 grotter med ruller i ørkenen ved Wadi Qumran, nordvest for Dødehavet.

LÆRTTØY: Dette tøystykket mener forskerne stammer fra Dødehavsruller. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld
LÆRTTØY: Dette tøystykket mener forskerne stammer fra Dødehavsruller. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld Vis mer

Dersom det nå skal vise seg å stemme at arkeologene har funnet en 12. hule, innebærer det at funnet er det første av dette slaget på mer enn 60 år.

KNUSTE KRUKKER: I grotta har arkeologene funnet flere knuste krukker - som de mener beviser at den har blitt plyndret. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld
KNUSTE KRUKKER: I grotta har arkeologene funnet flere knuste krukker - som de mener beviser at den har blitt plyndret. Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld Vis mer

Arkeologene har imidlertid foreløpig ikke funnet noen Dødehavsruller i den nyoppdagede grotta, framgår det i pressemeldinga - og de tror heller ikke de vil finne noen der.

- Ble plyndret

Likevel de mener de bestemt at hula en gang har huset de historiske tekstene.

Arkeologenes teori er nemlig at grotta har blitt plyndret. De har funnet et tomt pergament der, samt fragmenter av rulleinnpakninger og et tøy- eller lærstoff som de mener ble brukt til å binde rullene.

ARKEOLOGER: Utgravingen  har blitt ledet av Casey L. Olson and Oren Gutfeld. Foto: Casey L. Olson/ Oren Gutfeld
ARKEOLOGER: Utgravingen  har blitt ledet av Casey L. Olson and Oren Gutfeld. Foto: Casey L. Olson/ Oren Gutfeld Vis mer

De har også funnet krukker og lokk langs veggene, men disse er ødelagt og innholdet fjernet, ifølge pressemeldinga.

- Dette beviser at hula har blitt plyndret, heter det videre.

- På tross av at vi ikke har funnet noen ruller, men i stedet et stykke pergament (…) viser funnet likevel utvilsomt at grotta en gang har inneholdt ruller, som senere har blitt stjålet, sier utgravingsleder Oren Gutfeld, ifølge Videnskab.dk.

- Må se tekstene

Den danske professoren Anders Klostergaard Petersen er tilbakeholden med å omtale funnet som en arkeologisk sensasjon - i alle fall foreløpig.

- Vi er nødt til å se tekster før vi kan ta stilling til saken på kvalifisert vis, sier han til Videnskap.dk.

- En hule med tekstfunn er naturligvis interessant, men først for alvor når vi får se tekstene og hvilke tekster det er snakk om.

Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld
Foto: Casey L. Olson/Oren Gutfeld Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling