Forskere ut av LO i protest

Meldte seg ut av LO i protest mot daværende forbundsnestleder Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsforskerne i PRIO var medlemmer i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL) og mener Valla opptrådte ubehagelig, bøllete og provoserende på møtet.

Valla var for ti år siden nestleder i NTL og deltok i den forbindelse på et møte om en omstridt omorganisering og mulig samlokalisering av den private stiftelsen PRIO og det statlige Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Jeg var selv ikke til stede på møtet, men jeg hørte fra flere at Valla hadde oppført seg nokså ubehagelig. Konsekvensen var at en stor del av medlemmene i vår lokale NTL-forening valgte å melde seg inn i Forskerforbundet, sier professor Nils Petter Gleditsch til Aftenposten.

Hilde Henriksen Waage, kjent Midtøsten-forsker, sendte utmeldingsbrev med kopi til LO-leder Yngve Hågensen umiddelbart etter møtet.

- Etter en 20 minutter lang utredning fra Valla, stilte jeg henne det jeg mener var et helt betimelig spørsmål: Hva ville NTL gjøre for å sikre rettighetene til forskerne som jobber på en privat stiftelse kontra dem som jobber i en statsinstitusjon?

- Gerd-Liv Valla reagerte med raseri på spørsmålet, og forlot PRIO uten å gi noe ordentlig svar. Hun etterlot et fryktelig inntrykk av hvordan LO oppførte seg overfor forskere som ikke gjorde annet enn å spørre om NTLs holdning til en vanskelig sak, sier Henriksen Waage.

(NTB)

FREDSFORSKER: Hilde Henriksen Waage sendte utmeldingsbrev med kopi til LO-leder Yngve Hågensen umiddelbart etter et møte med daværende LO-nestleder Gerd-Liv Valla. Foto: Scanpix
FREDSFORSKER: Hilde Henriksen Waage sendte utmeldingsbrev med kopi til LO-leder Yngve Hågensen umiddelbart etter et møte med daværende LO-nestleder Gerd-Liv Valla. Foto: Scanpix Vis mer
PROFESSOR: Nils Petter Gleditsch opplevde at kolleger meldte seg ut av NTL etter besøk av Valla hos PRIO.