Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere vil intervjue Breivik i fengselet

Har fått tillatelse.

SKAL INTERVJUE BREIVIK:  Som et del av et forskningsprosjekt innen terrorisme, vil professor Tore Bjørgo intervjue Anders Behring Breivik.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning
SKAL INTERVJUE BREIVIK: Som et del av et forskningsprosjekt innen terrorisme, vil professor Tore Bjørgo intervjue Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Katborg Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere forskere vil treffe massedrapsmannen Anders Behring Breivik og intervjue ham som en del av sine forskningsprosjekter, opplyser De nasjonale forskningsetiske komiteene i et nyhetsbrev.

Breivik har også selv sendt ut forespørsler til kjente forskere og invitert dem til å intervjue ham, på spesifikke vilkår. Blant annet har han vært opptatt av hvilke ord og uttrykk han beskrives med. Også flere journalister har tidligere fått slike henvendelser fra Breivik.

På bakgrunn av dette møttes flere av forskerne i morges til et seminar for å diskutere etiske problemstillinger knyttet til dette.
  Gule ble kontaktet En av forskerne Breivik selv har invitert til å forske på ham, er Lars Gule fra Høyskolen i Oslo og Akershus.

Gule, som også vitnet i rettssaken mot Breivik, har ikke bestemt seg for om han vil bruke Breivik som informant i et forskningsprosjekt, men er i dialog med massedrapsmannen om dette.

- Vi har fått en henvendelse fra ham der han signaliserer interesse for et intervju. Siden høyreekstremisme er et mer aktivistisk enn forskningsmessig område for meg, har jeg snakket med en av mine kolleger som har dette som forskningsfelt. Vi har kommet fram til at dette burde vi undersøke nærmere, med tanke på om det er mulig å etablere et prosjekt som kan bidra med mer kunnskap om radikaliseringsprosessen av terroristen, sier Gule til Dagbladet. 

- Dette er et følsomt område og et vanskelig forskningsfelt. Vi må vurderer om det er noe vi kan lære opp mot hensynet til pårørende, etterlatte og samfunnet, påpeker forskeren.

Liste med krav Gule forteller at Breivik i utgangspunktet hadde en liste med krav han satt for en samtale.

- Dette var en type krav som ikke er akseptabelt for noen forskere, som at han ikke ville omtales med en lang rekke ord og uttrykk.  Men han sier i neste setning at hvis det er veldig viktig for oss, så kan det sees bort fra, sier han.

Gule og hans kollega har i første omgang tatt kontakt med Skien fengsel for å få til et møte med massedrapsmannen hvor premissene skal diskuteres.

Vil intervjue Breivik Blant forskerne som skal intervjue Breivik, er Tore Bjørgo fra Politihøgskolen og hans forskerkollega og doktorgradsstipendiat Cato Hemmingby. 

De har derimot ikke mottatt en av Breiviks invitasjoner, men har kontaktet ham på eget initiativ.

- Vi skal se på terroristers målutvelgelse og forsøke å forstå hvilke beslutningsprosesser som påvirker terroristers valg av mål. Som en del av dette har vi søkt om og fått tilgang til politiavhør av Breivik. Gjennom disse har vi fått svar på det meste, men vi har et par spørsmål som vi vil stille ham direkte, og det har vi fått tillatelse til, opplyser Bjørgo til Dagbladet.

Etiske problemstillinger Bjørgo forteller at Breiviks invitasjoner var bakgrunnen for seminaret.

- Vi ønsker ikke å bli manipulert og spilt opp mot hverandre slik han ønsker. Det skal ikke bli noe kappløp opp mot hvem som får publisert det første forskningsprosjektet med Breivik. Dette er vi veldig bevisste på og i dialog med hverandre om, sier Bjørgo, som forteller at han og hans kollega har hatt motforestillinger mot å intervjue Breivik. 

- Det er store etiske problemstillinger knyttet til dette, blant annet hensynet til ofre og pårørende. Det er tydelig at han selv ønsker å selge sin historie. Men for vårt spesifikke formål finner vi det riktig. Andre forskere gjør andre vurderinger. Noen ser nærmere på det og har ikke bestemt seg. Dette har vi åpenhet rundt, sier han.

SKIEN FENGSEL:  Fra sikkerhetsavdelingen i Skien fengsel har Anders Behring Breivik sendt brev til flere forskere med invitasjon til intervju. Foto: Torbjørn Berg
SKIEN FENGSEL: Fra sikkerhetsavdelingen i Skien fengsel har Anders Behring Breivik sendt brev til flere forskere med invitasjon til intervju. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Hele Norges coronakart