Forskere vil klone menneske innen år 2003

Et privat medisinsk selskap vil klone fram et menneske innen utgangen av år 2003. Planene ble kunngjort i Washington mandag, og vil trolig møte sterk motstand både fra religiøst og politisk hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vitenskapsmann med tilknytning til prosjektet forsikrer at menneskekloningen skal ha det han kaller rent terapeutiske formål. Hensikten er å hjelpe par som ikke kan få barn på andre måter, sier Panos Zavos.

Barnet vil bli klonet fram på grunnlag av arvestoff fra den ene av foreldrene. Det vil da bli en nøyaktig kopi av enten sin mor eller sin far, det blir opp til foreldrene selv å bestemme hvilken, tilføyer Zavos.

Prosjektet

Zavos er professor i forplantningsfysiologi ved universitetet i den amerikanske delstaten Kentucky. Han er medarbeider i kloneprosjektet, som ble startet av den italienske legen Severino Antinori.

Antinori har skaffet seg internasjonal oppmerksomhet med sitt arbeid for å hjelpe kvinner som har passert overgangsalderen til å bli gravide. Han leder et senter i Roma som ved hjelp av prøverørsteknikk og andre metoder skaffer eldre kvinner barn.

Vitenskapsfolk fra en rekke land har senere stilt sine navn og sine kunnskaper til rådighet for kloneprosjektet. De understreker at hensikten med prosjektet ikke først og fremst er å tjene penger, og at metodene som brukes ikke vil bli patentert.

Tilgjengelig

- Teknologien vil bli gjort tilgjengelig for bruk verden over, sier Panos Zavos til nyhetsbyrået AFP. -Vår gruppe av vitenskapsfolk skal utvikle retningslinjer og andre hjelpemidler, slik at bruken av teknologien kan holdes under betryggende kontroll, framholder han.

- Det betyr at den ikke skal kunne misbrukes av hvem som helst som måtte ønske å klone seg selv, tilføyer Zavos. Han innrømmer at kloneteknikken ennå befinner seg på et lite utviklet stadium, men mener likevel at kloning av mennesker er fullt mulig.

Teknologien vil i praksis skille seg lite fra den som i dag brukes ved kloning av dyr, opplyser den amerikanske forskeren. Her blir det utvalgte arvestoffet sprøytet inn i egg, som så plasseres i moderdyrets livmor.

(NTB)