SULTNE OG TRUENDE: Meteorologer på den russiske øya Vaygach får ikke utført jobben sin på grunn av innpåslitne isbjørner som ikke så lett lar seg skremme bort. Foto: Victor Nikiforov/WWF Russia
SULTNE OG TRUENDE: Meteorologer på den russiske øya Vaygach får ikke utført jobben sin på grunn av innpåslitne isbjørner som ikke så lett lar seg skremme bort. Foto: Victor Nikiforov/WWF RussiaVis mer

Forskergruppe omringet av sultne og truende isbjørner

Klarer ikke skremme dem bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder viser hvordan ei gruppe russiske arktiske meteorologer er blitt beleiret av isbjørner i et avsidesliggende hjørne av Russland, skriver britiske BBC.

Gruppa har ikke hatt mulighet til å utføre de daglige målingene i sjøen, etter at flere isbjørner begynte å krangle om maten nær værstasjonen Fyodorov på øya Vaygach lengst nord i Russland.

I alt fem isbjørner gjør livet vanskelig på værstasjonen. Meteorologene vet ikke helt hva de nå skal gjøre. Forsøk på å skremme isbjørnene vekk med nødbluss har ikke vært vellykket, og forskerne har ingen andre våpen de kan bruke.

- Sover nær husene Det er ikke lov å skyte og drepe isbjørn.

To kvinnelige forskere og en mann oppholder seg på den avsidesliggende værstasjonen, skriver Siberian Times.

TETT PÅ: I alt fem isbjørner skaper problemer for forskerne ved værstasjonen. Foto: Victor Nikiforov/WWF Russia
TETT PÅ: I alt fem isbjørner skaper problemer for forskerne ved værstasjonen. Foto: Victor Nikiforov/WWF Russia Vis mer

- Isbjørnene sover nær husene. To av dem går sammen. De er aggressive. For kort tid siden sloss de sammen nær huset vårt, sier en av kvinnene.

Egentlig skal meteorologene gå ut to ganger om dagen for å gjøre målinger i sjøen.

- Farlig - Dette er farlig, for de må gå noen hundre meter, opplyser WWF Russland.

- Går vi ut, roterer vi hodene 360 grader. I går gikk vi ut, og da var det en bjørn nær huset. Tre ganger avfyrte ingeniøren vår en liten nødblusspistol, men bjørnen ble ikke en gang redd, forteller en av meteorologene.

Først nylig har de ansatte ved værstasjonen fått nødbluss som de kan bruke i forsøk på å skremme vekk de farlige og innpåslitne isbjørnene.

HOLDER SEG INNE: Forskerne ved værstasjonen Fyodorov må ofte holde seg inne når isbjørnene trår dem for nær. Foto: Victor Nikiforov/WWF Russia
HOLDER SEG INNE: Forskerne ved værstasjonen Fyodorov må ofte holde seg inne når isbjørnene trår dem for nær. Foto: Victor Nikiforov/WWF Russia Vis mer

Meteorologene jobber for Sevgidromet, og værselskapet har nå gitt kvinnene tillatelse til å bli på stasjonen dersom de føler seg truet.

Flere angrep - Folks liv er viktigere enn været, sier visedirektør Alexander Droker i Sevgidromet og legger til:

- Lover som beskytter isbjørnene gjør at våre folk er forsvarsløse.

Det finnes isbjørn langst hele den russiske kysten fra Murmansk i vest til Chukotka i øst.

Forskere har sett en økning i isbjørnangrep på mennesker de siste åra.