Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerjuks: høgskole sendte namsmannen på døra til egen ansatt

Høgskolen i Østfold: - Forskeren er ikke ansatt her lenger.

VIL IKKE FORKLARE SEG: forskeren er ikke lenger ansatt her i Fredrikstad-avdelingen til Høgskolen i Østfold. Foto: HiØ.
VIL IKKE FORKLARE SEG: forskeren er ikke lenger ansatt her i Fredrikstad-avdelingen til Høgskolen i Østfold. Foto: HiØ. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ledelsen ved Høgskolen i Østfold (HiØ) oppsummerte mandag utviklingen i et svært spesielt forskningsprosjekt om NAV med at «denne forskeren er ikke ansatt her lenger».

Flere forskere ved høgskolen har vært involvert i det såkalte KLAR-prosjektet som Arbeidsdirektoratet tok initiativ til for å se på effekten av ulike NAV-tiltak for å få folk raskere tilbake i arbeid.

I fjor ba arbeidsgiver HiØ namsmannen om å oppsøke hjemmet til en av sine egne forskere ved avdelingen i Fredrikstad for å få en avklaring på hva forskeren hadde gjort eller ikke gjort i sin egen jobb i forskningsprosjektet.

Svaret var «lite». Da prosjektet skulle være avsluttet, hadde forskeren levert noe tallmateriale til forskningsledelsen for NAV-prosjektet.

Seinere i fjor fikk høgskolen mistanke om at egen ansatt hadde gjort seg skyldig i forskningsjuks. Et oppnevnt redelighetsutvalg med professor Ellen Karine Grov ved OsloMet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) konkluderte etterpå med at juksemistanken var velbegrunnet.

- Høyst uvanlig sak

Og Høgskolen i Østfold beklaget og trakk tilbake dette bidraget til forskningen om NAVs effektivitet.

- Dette er en høyst uvanlig sak, vi og våre ansatte har ikke vært borti noe tilsvarende tidligere. Forskeren det gjelder ser ikke ut til å ha hatt personlige interesser av handlemåten, verken økonomisk eller politisk, sier prorektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, til Dagbladet.

Namsmannen fant blant annet endel uåpnet post om forskningsprosjektet under hjembesøket hos forskeren.

Vil ikke forklare seg

- Har forskeren fått sparken eller sluttet ?

- Jeg kan bare si at vedkommende ikke er ansatt her lenger eller er under kontrakt med høgskolen. Vedkommende har ikke villet gi noen forklaring. Saken er fortsatt registrert som en personalsak, sier prorektor Jelsness-Jørgensen til Dagbladet.

Han kan foreløpig ikke gi noe tall på hva Høgskolen har tapt på ikke å fullføre den delen av prosjektet den hadde påtatt seg.

- Men vi har ingen opplysninger om at KLAR-prosjektet har kommet med feil konklusjoner på grunnlag av det materialet vi har trukket tilbake, sier prorektor.

NAV: - Kjent med

Redelighetsutvalget, som er sammensatt av fagfolk og jurister både utenfra og fra Høgskolen i Østfold har i en rapport kommet med kritikk, som har ført til at høgskolen har innført nye rutinert for oppfølging av forskningsarbeid.

NAV har vært kjent med at Høgskolen i Østfold mistenkte vitenskapelig uredelighet i forbindelse med en forskers del-bidrag i forskningsprosjektet med navn «KLAR-prosjektet». Dette prosjektet har vært del av det nasjonale forsøket «Praksis- og kunnskapsutvikling i NAV-­kontorer» initiert av Arbeids- og velferdsdirektoratet. Forsøket er nå avsluttet, skriver NAV i en mail til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling