Forskerjuks uten skadevirkninger?

Forskningsredaktør har de verste juksehistoriene - les svarene i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forskerskandalen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet har nådd nyhetssteder og fagmiljøer over hele verden.

Er norske forskeres gode navn og rykte svertet for uoverskuelig framtid?

- Nei, mener fagredaktør Erik Tunstad på nettstedet forskning.no. I går skrev Tunstad en lederartikkel under tittelen Dyden i behold. Redaktøreren ramser opp klassiske forskerhistorier fra hele verden- og fra Norge - som det i beste fall er blitt tvil rundt.

Og redaktørens kronargument for at den oppdiktede krefthistorien ikke vil ha skadevirkninger for norsk forskning, er rett og slett at mange andre har jukset før.

Tunge eiere

I en ny lederartikkel på forskning.no dag under tittelen De medskyldige advarer Tunstad mot det han oppfatter som «heksejakt» på medforfatterne i forskningsartikler. Han er også skeptisk til at forskningen skal få strengere kontrollregler.

Nettstedet forskning.no er ikke noe hvilket som helst nettsted. Det eies blant annet av Norges forskningsråd, NTNU, universitetene i Bergen, Oslo, Stavanger og Tromsø og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

-Sudbø neppe verst

Fagredaktør Erik Tunstad er ikke enig med redaktøren i det prestisjetunge fagtidsskriftet The Lancet, som i Aftenposten i dag hevder at kreftforsker, lege og tannlege Jon Sudbø står bak historiens verste juksehistorie fra forskningens verden. Det var Lancet som publiserte den konstruerte forskerrapporten i regi Jon Sudbø.

- Jeg kan gjerne mene at Jahn Teigen er verdens største artist, men det blir vrient å få en allmenn internasjonal anerkjennelse for den kåringen, sier Tunstad til Dagbladet.no.

Spør fagredaktøren om forskningens kår, fantasi og virkelighet.

STØTTE TIL TRØBBELMAKER Den sør-koreanske stamcelleforskeren Hwang Woo-suk skapte større bølger kreftforsker Jon Sudbø har gjort, da han lille julaften i fjor sto fram med juks i sin forskning, som hadde samlet over en kvart milliard norske kroner i bidrag. Men sist lørdag gikk over 10.000 studenter og sympatisører i støttemarsj for mannen bakl verdens første klonede hund.