Forskerjukset går verden rundt

-Men skader ikke norsk forskning, tror fagredaktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Pr. mandag ettermiddag har et 50-talls store aviser og medisinske fagtidsskrifter i alle verdensdeler skrevet om forskerjukset ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. Med i det regnestykket er vel å merke bare de engelskspråklige - med nettutgave.

-Dette kommer ikke til å skade norsk forsknings omdømme. Jeg er temmelig sikker på at vi kan slappe av på det punktet, skriver allikevel redaktøren i forskning.no i en artikkel i dag under overskriften \'Dyden i behold\'.

Forskningsredaktørens kronargument er at \'alle andre\' har blitt tatt for juks før. -Omtrent det eneste unntaket har vært oss, Norge, skriver redaktør Tunstad og trekker fram en rekke historier fra forskningssvindelens brokete historie. Han starter med to ferske historier fra våre naboland.

I Sverige ble det avdekket for to-tre år siden at en framstående forsker hadde tatt i mot penger fra en tobakksfabrikant store deler av sin forskningskarriere for å tone ned skadevirkningene ved røyking.

I 2004 ble en av Danmarks fremste biologer hengt ut for å ha forfalsket data i flere oppsiktsvekkende artikler. Og redaktøren i forskning.no ramser opp historier fra Tyskland, USA, England og Frankrike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer