Forskerkrangel om meteorittfunn

Ikke noe spesielt med meteoritten som datt ned på Rodeløkka, ifølge meteorittekspert.

BESKYLDES FOR Å LAGE SHOW: Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer meteoritten som slo hull i taket på huset til Anne Margrethe Thomassen ( i bakgrunnen) på Rodeløkka kolonihage i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BESKYLDES FOR Å LAGE SHOW: Knut Jørgen Røed Ødegaard studerer meteoritten som slo hull i taket på huset til Anne Margrethe Thomassen ( i bakgrunnen) på Rodeløkka kolonihage i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at flere meteoritter har falt ned på tomta til familien Thomassen i Oslo. Den ene av steinene har  antagelig falt med en hastighet på 300 kilometer i timen gjennom taket på familiens hytte på Rodeløkka.

Flere eksperter har vært over seg av begeistring etter funnet:

- Dette er et helt utrolig funn. Jeg kan nesten ikke tro det. Dette er unikt. Dette er dobbeltunikt. Dette vil bli en verdensnyhet, uttalte Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG Nett.

- Ikke sjelden Forfatteren av meteorittboka «Himmelens budbringere» og mangeårig meteoritt-entusiast Morten Bilet er ikke enig.

- Han tar feil. Det er ikke en veldig sjelden meteoritt. Det har blitt uttalt at dette er en Chondritt, og det er en av de vanligste meteorittene som finnes. Den har også blitt omtalt som en breksje, noe som heller ikke er spesielt sjeldent, sier Bilet.

Han mener det har vært et ubegrunnet sensasjonspreg over saken.

- Billigstein - Prøver Ødegaard å lage ekstra oppstyr her?

- Det kan sikkert være. Knut Jørgen lager litt show, men alt er ikke nødvendigvis 100 prosent riktig. Denne steinen er ikke sjelden. Sammenlignet med andre meteoritter er dette blant de vanligst du får på markedet. Eldre varianter av denne går for én til to kroner grammet. Noen «Mars-meteoritt-tilstand» er det definitivt ikke. Dette blir litt for sensasjonelt i forhold til steinens verdi.

Geofysiker Hans Amundsen sa tidligere til VG Nett at meteoritten var svært sjelden, og at funnet av den vil få oppmerksomhet verden rundt.

- Bilet er en av Norges første meteoritteksperter så jeg kan godt fjerne svært foran sjelden om denne steienen. Det er nok ikke sikkert at finnerne burde kjøpe seg et nytt hus i Holmenkollen ennå, men jeg vil fortsatt avvente undersøkelser av den. Jeg har blitt kontaktet av både utenlandske romforskere og museer som er interessert i fastslå hva dette er, sier Amundsen til Dagbladet.

Holder på sitt - Du legger deg ut med flere som kalles for eksperter på området, Bilet?

- Det kan du si, men det er slett ikke så mange som har satt seg inn i dette, i hvert fall ikke i Norge. Jeg har holdt på med dette i rundt 20-30 år. Jeg har skrevet bok, reist rund på messer og seminarer verden over. Jeg har ikke den helt store troen på verdensomspennende oppmerksomhet, sier han.

Bilet samarbeider også med Naturhistorisk museum på Universitetet i Oslo for å forsøke å samle inn de spesielle meteorittene som finnes i landet. Han understreker at han er enig i at det sjeldent at meteoritter faller igjennom tak her til lands, men utover det er det altså ikke noe spesielt, ifølge Bilet.

Knut Jørgen Røed Ødegaard holder imidlertid på at meteoritten er sjelden.

- Det vil kreve undersøkelser for å fastslå type, men det ser ut som en breksje. Slik er bare funnet en gang tidligere i Norge. Fallet er imidlertid eksepsjonelt sjeldent, skriver han på sms til Dagbladet.