Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskere advarer:

Forskerne advarer: Helt spesiell hendelse utløste dødsskjelvet – og det kan skje igjen

Ferske studier viser at jordskjelvet som traff Mexico by i september er sjeldnere enn vanlige skjelv. Når det vender tilbake, vet ingen.

NYE JORDSKJELV KAN OPPSTÅ: Høyoppløselige bilder fra Mexicos kyst avslører at havbunnen har lineær tekstur. Mønsteret er avgjørende for hva slags jordskjelv som oppstår.
NYE JORDSKJELV KAN OPPSTÅ: Høyoppløselige bilder fra Mexicos kyst avslører at havbunnen har lineær tekstur. Mønsteret er avgjørende for hva slags jordskjelv som oppstår. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1980-tallet har 40 merkbare jordskjelv truffet Mexicos hovedstad, Mexico by.

19. september i fjor ble 40 bygninger jevnet med jorda og 369 mennesker mistet livet i det som omtales som det dødeligste jordskjelvet i Mexico på 32 år. Blant de drepte var 21 barn som ble fanget i ruinene, da skolen deres kollapset over dem.

Jordskjelvet, som ble målt til 7,1, rammet Mexico bare 11 dager etter at et av de kraftigste jordskjelvene på 100 år rystet landet.

Det var hovedstaden Mexico by og statene rundt som ble hardest rammet av det siste skjelvet. Epi-senteret var i Puebla-staten, som ligger 123 kilometer sørøst for Mexico by. Her ble 39 personer funnet døde. Dagen etter ble i tillegg 117 personer bekreftet omkomne i Mexico by og 55 personer i Morelos-staten. Dødstallene steg daglig.

Skjelvet meldte sin ankomst så godt som nøyaktig 32 år etter at 10 000 mennesker ble drept i det dødeligste jordskjelvet byen noen gang har registrert, 19. september 1985.

24. september i fjor rammet igjen et kraftig jordskjelv hovedstaden. Det førte til at flere bygninger, som fortsatt sto etter jordskjelvet under ei uke tidligere, kollapset. Historien gjentok seg nok en gang 16. februar i år, og flere titalls mennesker ble behandlet for panikkanfall på byens sykehus.

KOLLAPSET: Flere bygninger kollapset da jordskjelvet rammet Mexico by. Skjelvet hadde en styrke på 7,1. Video: CNN Vis mer

Sjeldent jordskjelv

Siden september har mange spekulert i hva jordskjelvet som tok livet av så mange kom av. Nå, seks måneder seinere, avslører en fersk studie publisert i AN AGU journal at jordskjelvet var en sjelden variant.

Forskere har nemlig avdekket at jordskjelvet var svært ulikt det som traff hovedstaden i 1985. Faktisk likner det ikke på noe annet jordskjelv som har truffet byen før.

De fleste jordskjelv oppstår nemlig av at ustabile skjæringspunkter i jordskorpa kolliderer med hverandre før de underjordiske platene som utgjør planetens «steinete skall» synker inn i jordoverflaten.

Når platene gnis mot hverandre oppstår både større og mindre jordskjelv. Det var imidlertid ikke dette som skjedde i Mexico.

19. september begynte jordskjelvet som de fleste andre skjelv gjør: De underjordiske platene sank diagonalt inn i jordoverflaten, men i stedet for å gnis mot hverandre, reverserte derimot platene før de endret kurs. Dermed oppsto et kraftigere skjelv.

Nytt skjelv på vei

Forskerne advarer: Helt spesiell hendelse utløste dødsskjelvet – og det kan skje igjen

I tillegg til platenes kurs, avslører rapporten at teksturen har mye å si for hvor stort skjelvet blir. Mexicos havbunn er formet på en måte som gjør platene mer motstandsdyktige mot trykk.

Det vil si at sterke jordskjelv har vanskeligere for å oppstå. Derimot oppstår vanlige skjelv lettere.

Området nær Mexico by er i denne sammenhengen ekstra utsatt, skriver forskerne. Det vil si at byen står overfor flere jordskjelv i nærmeste framtid.

– Basert på våre undersøkelser vil skjelvet ha sitt episenter nærmere byen, og disse funnene bringer oss et skritt nærmere å forstå Mexicos komplekse geologi. Likevel vet vi ennå ikke hvor ofte disse spesielle jordskjelvene vil oppstå – enten det er hvert tiende eller hundrede år, heter det i rapporten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling