Forskerne ante ikke hvor den ozon-skadelige gassen kom fra. Nå pekes ett sted ut som synderen

I 2010 var det ingen rapporterte utslipp av KFK-gassen. For noen uker siden dukket det opp store mengder.

FABRIKK: Ansatte ved en kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. The New York Times' funn indikerer at fabrikker i Kina har ignorert den globale bannlysningen av stoffer som er skadelige for ozonlaget. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix
FABRIKK: Ansatte ved en kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. The New York Times' funn indikerer at fabrikker i Kina har ignorert den globale bannlysningen av stoffer som er skadelige for ozonlaget. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I midten av mai gjorde amerikanske forskere et sjokkfunn: De påviste et plutselig og mystisk utslipp av KFK (klorfluorkarbon)-gasser, som har en destruktiv effekt på ozonlaget. Et lag av ozon (trioksygen/O3) i atmosfæren beskytter livet på jorden mot stråling fra sola.

Forskerne fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) lyktes med å spore utslippene til et område i Øst-Asia, men å finne et mer presist sted krever ytterligere undersøkelser. Rapporten er publisert i tidsskriftet Nature.

The New York Times har undersøkt utslippet ytterligere etter avsløringen. I en artikkel skriver avisa at deres funn indikerer at en stor kilde til dette utslippet er fabrikker i Xingfu, Kina. Disse skal ha ignorert et globalt forbud og fortsatt å lage eller bruke KFK-11.

Ifølge avisa fins det hele 1700 bedrifter i byen som er involvert i produksjonen av hvitevarer - tradisjonelt en sektor med stort forbruk av KFK-gasser.

Montrealprotokollen

- KFK-11 er en gass som ble brukt som kjølegass i aircondition og kjøleskap, drivgass i spraybokser, og til skumisolasjon i bygninger, forteller Øivind Hodnebrog, forsker ved senter for klimaforskning (Cicero), til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer