Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne ante ikke hvor den ozon-skadelige gassen kom fra. Nå pekes ett sted ut som synderen

I 2010 var det ingen rapporterte utslipp av KFK-gassen. For noen uker siden dukket det opp store mengder.

FABRIKK: Ansatte ved en kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. The New York Times' funn indikerer at fabrikker i Kina har ignorert den globale bannlysningen av stoffer som er skadelige for ozonlaget. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix
FABRIKK: Ansatte ved en kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. The New York Times' funn indikerer at fabrikker i Kina har ignorert den globale bannlysningen av stoffer som er skadelige for ozonlaget. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I midten av mai gjorde amerikanske forskere et sjokkfunn: De påviste et plutselig og mystisk utslipp av KFK (klorfluorkarbon)-gasser, som har en destruktiv effekt på ozonlaget. Et lag av ozon (trioksygen/O3) i atmosfæren beskytter livet på jorden mot stråling fra sola.

Forskerne fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) lyktes med å spore utslippene til et område i Øst-Asia, men å finne et mer presist sted krever ytterligere undersøkelser. Rapporten er publisert i tidsskriftet Nature.

The New York Times har undersøkt utslippet ytterligere etter avsløringen. I en artikkel skriver avisa at deres funn indikerer at en stor kilde til dette utslippet er fabrikker i Xingfu, Kina. Disse skal ha ignorert et globalt forbud og fortsatt å lage eller bruke KFK-11.

Ifølge avisa fins det hele 1700 bedrifter i byen som er involvert i produksjonen av hvitevarer - tradisjonelt en sektor med stort forbruk av KFK-gasser.

Montrealprotokollen

- KFK-11 er en gass som ble brukt som kjølegass i aircondition og kjøleskap, drivgass i spraybokser, og til skumisolasjon i bygninger, forteller Øivind Hodnebrog, forsker ved senter for klimaforskning (Cicero), til Dagbladet.

FORSKER: Øivind Hodnebrog. Foto: Cicero
FORSKER: Øivind Hodnebrog. Foto: Cicero Vis mer

På 80-tallet fant man ut at denne gassen er skadelig for ozonlaget, som beskytter oss mot farlig UV-stråling. Dermed ble Montrealprotokollen vedtatt. Så godt som alle land har sluttet seg til denne.

Før KFK-11 ble bannlyst, sto Kina for nesten all produksjon av denne og liknende kjemikalier i Øst-Asia.

- Den trådte i kraft i 1989, og det ble vedtatt at alle utslipp av KFK-11 og liknende gasser som bryter ned ozonlaget skulle fases ut, forteller Hodnebrog.

- Overraskende

Verdens samlede innsats og vilje til å inngå forpliktende avtaler førte til at produksjonen og utslippet av ozonnedbrytende gasser ble kraftig redusert. I 2010 var det ikke noen rapporterte utslipp til FNs miljøprogram, som har oversikt over disse utslippene.

- Derfor var det veldig overraskende at forskere for noen uker siden fant nye utslipp av KFK-11, sier Hodnebrog.

«New York Times er nok inne på noe.» Øivind Hodnebrog, forsker ved Cicero

En felles rapport utgitt av FNs miljøprogram (UNEP) og FNs meteorologiske organisasjon (WMO) i 2014 viste at ozonlaget vil være tilbake på 1980-nivå rundt år 2050 - forutsatt at den positive utviklingen fortsetter.

Valgte den billigeste

Siden 2007 har det ikke vært en eneste betydelig registrering, før NOAA-forskerne gjorde sjokkfunnet. Med mindre den eller de skyldige blir funnet og stoppet, kan gjenopprettingen av ozonlaget bli forsinket med minst et tiår, hevder forskerne.

- Man hadde et valg: Velg den billigere skumkomponenten som ikke er bra for miljøet, eller den dyre som er bedre for miljøet, sier eieren av en kjøleskapsfabrikk i Xingfu i provinsen Shandong til New York Times.

- Selvsagt valgte vi den som var billigst. Det er slik vi overlevde, sier han videre.

Mens journalistene fra avisa snakker med fabrikkeieren, kommer fire tjenestemenn inn i fabrikken. De gir eieren en brosjyre med advarsler mot en rekke miljøbrudd, inkludert bruk av KFK-11, og gir ordre om å stenge fabrikken.

Eieren hevder at de ble varslet først i fjor om skadene gassen påfører atmosfæren, og at ingen har kontrollert hva slags gasser som blir brukt i produksjonen.

KJØLESKAP: Store reklameplakater for en lokal kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix
KJØLESKAP: Store reklameplakater for en lokal kjøleskapfabrikk i Xingfu, Kina. Foto: Gilles Sabrie / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer

Miljøkriminalitet

Hodnebrog forteller at i tillegg til å skade ozonlaget er KFK-gass også en kraftig drivhusgass.

- De fleste er ikke er klar over dette. Per kg utslipp er den mye verre enn C02. Gassen har en viss påvirkning på klimaet også, sier han.

Konsekvensen av et slikt utslipp er at konsentrasjonen av KFK-11 i atmosfæren går saktere ned enn før. Når det gjelder den politiske konsekvensen, anses dette som miljøkriminalitet.

Erik Solheim, FNs miljøsjef, kaller ulovlig produksjon av gassen for «intet mindre enn miljøkriminalitet som krever avgjørende tiltak».

- Samtidig må vi grave dypere. Basert på omfanget av utslippet er det god grunn til å tro at problemet strekker seg utover disse tilfellene, sier Solheim i en uttalelse.

- Det ser ut til at de jobber for å finne kilden, sier Hodnebrog og legger til at det er mye press på Kina nå.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 26.02.2014 FARLIG: Innbyggerne i byen er bekymret for egen helse. Den amerikanske ambassaden har målt nivåer av luftforurensning til å være nesten dobbelt så kraftig som de nivåer den amerikanske miljøvernsetaten EPA anser som farlig. Video: NTB Scanpix Vis mer

Forklarer noe av utslippet

Når det kommer til New York Times' artikkel, som peker på Kina som den skyldige, understreker han at dette ikke er en forskningsartikkel, men en avisartikkel.

- Når det er sagt, virker det som om de har gått grundig til verks, sier forskeren.

Avisa får også støtte av en uavhengig gruppe, Environmental Investigation Agency, som mener at denne produksjonen av skumisolasjon i Kina er hovedkilden til utslippet.

Hodnebrog mener det kan virke som, ut fra hva avisa skriver, at disse fabrikkene forklarer noe av utslippet. Men ekspertene er også litt uenige om dette er hele historien.

- Det er vanskelig å si noe med sikkerhet. Plutselig dukket det opp et stort utslipp, og det er vanskelig å si med sikkerhet hvor det kommer fra. Men New York Times er nok inne på noe, sier han.

Forskerne bak studien som avslørte det hele, mener at slike store utslipp bare kan være resultatet av ny, ulovlig produksjon.

«Når ingen følger med»

Det er veldig mange små fabrikker i Kina. Noen av disse har ikke navn og flytter på seg ofte, noe som gjør det vanskelig for myndighetene å kontrollere at de overholder forbudet.

Det er også økonomiske årsaker, sier Hodnebrog. Flere av fabrikkeierne vil angivelig ikke betale mer for erstatningsstoffer som ikke bryter ned ozonlaget.

- På den andre siden er det noen som hevder at erstatningsstoffene faktisk er billigere. Eierne er enten ikke klare over dette, eller så vil de ikke gjøre om på produksjonen.

New York Times har vært i kontakt med en «kjøleskapsekspert» i Shandong, som forteller at fabrikkene lager eller produserer produktene sine med KFK-11 «når ingen følger med».

- De produserer en stund, fram til de blir oppdaget, sier han.

- Blir uglesett

Et av erstatningsstoffene, HKFK (hydrofluorkarbon)-141b, er mye bedre enn KFK-11, men bidrar fortsatt til nedbrytning, forteller Hodnebrog.

- Myndighetene har gjort tilgang på HKFK-141b vanskeligere, fordi de vil at fabrikkene skal gå over til enda mer miljøvennlige stoffer. Men noen ser ut til heller å gå tilbake til KFK-11, så det hjelper jo ikke så veldig mye.

Dette kan være en av årsakene til utslippet, mener han.

Om det blir fastslått at Kina står bak utslippet, regner Hodnebrog med at de vil gå gjennom rutinene sine og gjennomføre strengere kontroller.

- Jeg vet jo ikke dette helt sikkert, men det hadde jo vært rart om de ikke gjorde det. Kina blir jo uglesett om det viser seg at utslippene stammer derfra. Det er et veldig stort press for å få bukt med disse utslippene.

Ifølge New York Times har ikke kinesiske myndigheter svart på spørsmål om reguleringen av disse skadelige gassene, men de har informert om at en uttalelse forberedes.

OZONLAGET: Bildet fra NASA viser ozonlaget. Øverst til venstre viser ozonlaget i 1979, øverst til høyre viser tilstanden ti år senere. Bildene under viser at ozonlaget heles, sakte men sikkert. Foto: NASA / AP / TT / NTB Scanpix
OZONLAGET: Bildet fra NASA viser ozonlaget. Øverst til venstre viser ozonlaget i 1979, øverst til høyre viser tilstanden ti år senere. Bildene under viser at ozonlaget heles, sakte men sikkert. Foto: NASA / AP / TT / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!