Forskerne avslørte salatens hemmelige liv

Forskjellen på salatbladene ligger gjemt i døgnrytmen. Ny kunnskap kan gi sunnere salat og mindre bruk av sprøytemidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vet salaten når på døgnet det er? Ja, det gjør den, og med ny kunnskap fra amerikanske forskere kan vi mennesker både få sunnere salat og kutte ned på bruken av plantevernmidler.

- Frukt og grønnsaker dør ikke når de blir høstet. De blir påvirket av miljøet rundt i flere dager, og vi fant at vi kunne bruke lys til «å lure dem» til å produsere kreftbekjempende antioksidanter visse tidspunkter på døgnet, forklarer Janet Braam, biolog ved University of Rice i California i USA.

Forskningsrapporten ble publisert i Current Biology denne uka.

Døgnrytmen beskytter Forskerne fant først ut at Arabidopsis, en eksempelplante som benyttes mye i forskning, har en dramatisk økning av sitt insektsdrepende middel noen timer før daggry, tidspunktet på dagen da insekter tar til seg næring. Dette er plantens naturlige forsvarssystem for ikke å bli spist.

Det nye er at forskerne har klart å vise at dette systemet fortsatt er intakt etter innhøsting, hvis plantene står lyst om dagen og mørkt om natta. Dette gjelder heller ikke bare eksempelplanten Arabidopsis, men en rekke matplanter som kål, salat, gulrøtter og blåbær.

- Det er spennende at de kan bruke lys til å manipulere genene til å øke plantenes egen produksjonen av et naturlig middel som bekjemper insekter. Dette kan ha nytte når det gjelder å begrense bruk av plantemidler. Bedre kunnskap om hvilke faktorer som påvirker plantenes egne forsvarsmekanismer mot insekter også etter innhøsting kan bidra til å redusere sprøyting av frukt og grønnsaker, sier Tage Thorstensen, forskningssjef for Seksjon plantebiologi og ugras ved Bioforsk, til Dagbladet.

Bama: - Kjøling viktig Forskerne har også publisert en video som viser hvordan et kålblad som beholder sin naturlige døgnrytme har langt større motstandskraft mot insekter enn et kålblad som kun får lys.

Matvaregiganten Bama leverer frukt og grønnsaker til 2300 norske dagligvarebutikker. De kunne i går kveld ikke kommentere den ferske forskningsrapporten.

- Produktene våre blir lagt inn på kjøl umiddelbart etter innhøsting. Poenget er at produktene skal holdes kjølige hele veien fram til forbruker. Kjøling er veldig viktig for å bevare kvaliteten, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Kan være kreftforebyggende Janet Braam og de andre forskerne bak den nye oppdagelsen trekker spesielt fram at plantenes naturlige insektsmiddel også er en antioksidant som de mener er kreftforebyggende.

- Selv om disse naturlige insektsbekjempende stoffene også er antioksidanter gjenstår det å se om det har noen helsemessig effekt i denne sammenhengen. Denne studien tyder imidlertid på at næringsinnholdet i grønnsakene kan endres ved å manipulere plantenes naturlige døgnrytme med lys etter innhøsting, sier Tage Thorstensen ved Bioforsk.

- Kommer dere til å snakke om dette i lunsjen i morgen?

- Dette skal vi snakke om rundt lunsjbordet i morgen. Kanskje man i framtida ikke må kjøle ned grønnsakene og holde dem mørkt slik som i dag, dersom vi ønsker å beholde næringsinnholdet i plantene. Utfordringen blir da å finne alternative metoder for lagring og transport som opprettholder holdbarheten, men det må det nok forskes videre på, sier Thorstensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer