Coronaviruset

Forskerne bak ny test: - Banebrytende

Snart kan du sjekke om du har vært smittet av coronaviruset. Forskerne bak testen mener det er teoretisk mulig å teste hele landet.

MØRKETALL: Professor Jan Terje Andersen og lege Fridtjof Lund-Johansen vil kartlegge hvor mange som har vært smittet av coronaviruset i Norge. De sier antistofftesten deres er klar når som helst. Foto: Shutterstock
MØRKETALL: Professor Jan Terje Andersen og lege Fridtjof Lund-Johansen vil kartlegge hvor mange som har vært smittet av coronaviruset i Norge. De sier antistofftesten deres er klar når som helst. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er jeg smittet av coronaviruset? Hvordan kan jeg vite om jeg har vært smittet, men nå har blitt frisk igjen? Og er jeg immun mot viruset?

Mange nordmenn har hatt milde forkjølelsessymptomer uten å bli testet for coronaviruset. Dagens praksis tilsier at tester mot coronaviruset er forbeholdt testpersonell og sårbare grupper.

FHI har tidligere anslått at om lag en prosent av den norske befolkningen har vært smittet av coronaviruset, men mørketallene er store.

Det kan det snart bli en endring på.

- Tester helsearbeidere

Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus (OUS), leder en forskningsgruppe som jobber med å utvikle antistofftester som kan påvise om personer har vært utsatt for coronaviruset.

Bare denne uka har Andersen, og hans kollegaer, testet omtrent tusen personer, for å se hvor robust antistofftesten egentlig er.

- Vi er i gang med å teste helsearbeidere, men vi er ikke langt unna å utvikle en test som er så treffsikker og sensitiv at det innen kort tid vil være mulig å teste hele Norges befolkning.

Andersen er molekylærbiolog og professor ved Laboratoriet for adaptiv immunitet og homeostase, som er tilknyttet både OUS og Universitetet i Oslo. På laben etablerer de ELISA-baserte tester, egnet for småskala og forskning, parallelt med et storskalasystem sammen med kollega Fridtjof Lund-Johansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer