Forskerne ble lamslått da de så mellom beina til plantesugeren

Mekanikken som finnes i alle sykler, biler og maskiner er ikke en menneskelig oppfinnelse likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi mennesker har mange imponerende oppfinnelser å vise til, men sjansen er alltid til stede for at naturen allerede har løst problemet på en langt mer imponerende måte.

Det fikk britiske forskere ved University of Cambridge et godt eksempel på da de kikket opp mellom beina på fulgoromorpha, en plantesuger som lever rett utenfor stuedøra til forskerne - og som altså skjulte en skikkelig godbit mellom beina: Perfekte mekaniske tannhjul som følger det samme prinsippet som finnes i alle sykler, biler og de fleste menneskeskapte maskiner.

- Det viser seg at mekaniske tannhjul ikke er en menneskelig oppfinnelse likevel. Vi har funnet dem i insekter, sier professor Malcolm Burrows ved University of Cambridge.

- Vi trengte ikke å dra til ytre del av langtvekkistan for å gjøre oppdagelsen. Vi måtte gå til et sted som heter «hagen» som ligger «bak huset». Enten må det mest avanserte tannhjulet i naturen finnes i hagen vår, eller så venter det oss ekstremt mye mer kompliserte og intrikate oppdagelser i framtida, sier Gregory Sutton ved University of Bristol, Burrows kollega på forskningsprosjektet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer