Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meteoren Hiawatha

Forskerne ble sjokkerte da de så hva som gjemte seg under grønlandsisen

- Vi skjønte med en gang at dette var helt spesielt.

UNDER ISEN: Under grønlandsisen fant forskere et kjempekrater på 31 kilometer i diameter. Nå forsøker de å anslå hvor gammelt krateret er. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
UNDER ISEN: Under grønlandsisen fant forskere et kjempekrater på 31 kilometer i diameter. Nå forsøker de å anslå hvor gammelt krateret er. Foto: Statens Naturhistoriske Museum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har oppdaget et gigantisk meteorkrater på hele 31 kilometer i diameter, begravet under isen på Grønland.

Oppdagelsen ble gjort av en internasjonal gruppe forskere, under ledelse av Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet. Det melder museet selv på sin hjemmeside.

Ukjent sirkel på kart

I tre år har de jobbet med å bekrefte oppdagelsen, etter at forskere begynte å stusse på et nytt kart over topografien under grønlandsisen. Der oppdaget de nemlig en hittil ukjent og stor sirkulær fordypning under isen i Nord-Grønland.

Allerede da forsto forskerne at de sto overfor noe helt unikt.

- Vi skjønte med en gang at dette var noe helt spesielt. Samtidig forsto vi også at det kom til å bli vanskelig å bevise kraterets opprinnelse, forklarer professor Kurt H. Kjær i en pressemelding fra museet.

Krateret lå nemlig skjult av et lag med is på 1000 meter.

FUNNET: Her ble krateret funnet, i den nordvestlige delen av Grønland. Illustrasjon: Statens Naturhistorie Museum
FUNNET: Her ble krateret funnet, i den nordvestlige delen av Grønland. Illustrasjon: Statens Naturhistorie Museum Vis mer

- De fleste glasiologer leter ikke etter kratre gjemt under isen. Vi er mest opptatt av å forstå isens avsmeltning i et varmere klima, forklarer glasiolog Joseph MacGregor i den samme pressemeldinga.

- For å kunne finne et slikt krater er det nødvendig å bruke en radar med svært nøyaktige målinger, og det har vi først fått i løpet av de seineste åra. Det er derfor oppdagelsen av krateret ikke har kommet tidligere.

Oppdager flere

Meteorittekspert Morten Bilet forteller Dagbladet at issmelting er hovedårsaken til at krateret ble oppdaget.

- Når isen smelter, dukker det opp slike ting, sier han.

Han sier det er stor sannsynlighet for at det vil bli oppdaget flere kratre i takt med at isen smelter – blant annet i Sibir og Antarktis.
(Saken fortsetter under grafikken)

- Jorda har blitt bombardert kraftig i løpet av åra, og vi får stadig en større forståelse av omfanget. For 30 år siden visste man bare om et titall store kollisjoner. Nå kjenner man til et tusentall, sier han.

Fant avgjørende bevis

Mistanken om en kjempe-meteor ble forsterket da forskerlaget i mai 2016 sendte et fly for å kartlegge kraterbunnen og den overliggende isen. Deretter dro de tilbake sommeren 2016 og 2017, for å undersøke de tektoniske strukturene rundt krateret.

Det var sedimentene som ble skylt ut fra den smeltende isbreen som ble det avgjørende beviset. Sand og småstein ble nemlig skylt ut fra kraterets bunn ved hjelp av smeltevannet.

- En del av mineralkornene som blir skylt ut inneholder sjokk-lameller. De dannes ved voldsomme nedslag, og er helt avgjørende bevis for at fordypningen som gjemmer seg under isen faktisk er et meteorkrater, forklarer lektor Nicolaj K. Larsen i pressemeldinga.

Sjokk-lamellene vises som små parallelle linjer i små mineraler. De danner ved en ekstrem sammentrykning, som deretter er etterfulgt av en ekspandering og varmeutvikling i løpet av det første sekundet i et meteornedslag. Dermed blir det et håndfast bevis for at krateret eksisterer.

Endringer i bergart

Man kan se i bergarten at en asteroide har kollidert med jorda, ifølge meteorittekspert Bilet.

- Det vil være endringer i bergarten, man kan se at mineralene har blitt utsatt for kraftig kollisjonspress, sier han.

Han tror absolutt det vil være mulig å finne slike endringer i Hiawatha.

- Denne asteroiden har vært så stor at den trolig har ført til regionale skader på grønlandskontinentet.

- Hvilken betydning vil dette krateret ha?

- Den vil gi betydning i form av mer kunnskap om hva som er der ute, som vi skal passe oss for. Treffer en så stor asteroide Europa, er det ikke sikkert det finnes noe Europa mer. Det jobbes godt med kartlegging av asteroider som kan utgjøre en potensiell fare. NASA har et eget program som overvåker dem, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LINJER: Slik ser sjokk-lamellene ut gjennom et mikroskop. De små parallelle linjene beviser meteornedslaget. Mineralet er i utgangspunkt fargeløst, men har fått farge ved hjelp av optiske filtre i mikroskopet. Foto: Statens Naturhistoriske Museum.
LINJER: Slik ser sjokk-lamellene ut gjennom et mikroskop. De små parallelle linjene beviser meteornedslaget. Mineralet er i utgangspunkt fargeløst, men har fått farge ved hjelp av optiske filtre i mikroskopet. Foto: Statens Naturhistoriske Museum. Vis mer

Et av verdens største

Meteorkrateret måler hele 31 kilometer i diameter, og skriver seg med det inn som et av de 25 største meteorkraterne på jorda. Krateret skal ha blitt dannet av at en stein på en kilometer i diameter krasjet inn i jordas overflate, og etterlot seg et sju kilometer dypt hull.

Noen minutter etter nedslaget kollapset det dype krateret, og deretter oppsto det krateret vi kan se i dag i landskapet.

- Krateret er usedvanlig godt bevart, og det er overraskende ettersom tettpakket is er en effektiv slipemekanisme. Det tror jeg kan tyde på at krateret er ungt, sett med geologiske øyne, sier Kurt H. Kjær.

Foreløpig har det ikke vært mulig å datere krateret, men forskerne føler seg ganske sikre på at det er yngre enn tre millioner år gammelt. Så langt har de jobbet ut fra en teori om at krateret ble dannet for 12 000 år siden, ved avslutningen av den siste istida.

Ifølge tidligere studier kan man se at store meteornedslag har hatt store konsekvenser for både klimaet og livet på jorda. Det er derfor nærliggende å spørre hvilke konsekvenser meteornedslaget Hiawatha har hatt.

- Det å fastsette alderen til krateret er helt avgjørende om vi skal kunne si noe om hvilke konsekvenser meteoren har hatt for klimaet og livet på jorda, sier Kjær.

GALSKAP: Fridykkeren Stig Severinsen slo nylig verdensrekord i å dykke uten en tråd under isen på Grønland. - Kroppen blir helt nummen. Det er smerte. Får man panikk, dør man, sier Severinsen i dokumentaren som vises på Discovery. Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!