Forskerne er usikre

Forskningsmiljøer strides fortsatt om hvorvidt stråling fra mobiltelefoner er skadelig for mennesker. - Det er grunn til å tro at det ikke er særlig skadelig, sier forsker Gunnhild Oftedal ved NTNU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De påståtte strålingseffektene fra mobiltelefoner møter foreløpig skepsis blant ekspertene i Norge. Gunnhild Oftedal jobber som forsker på Luftkrigsskolen og er tilknyttet institutt for fysikk NTNU i Trondheim. Hun er ledende innen mobilforskning i Norge, og sier at det er for tidlig å konkludere med at strålingen fra mobiltelefoner er skadelig.

- Ifølge internasjonale grenseverdier for stråling ligger en GSM-telefon godt under kritisk nivå. Grenseverdien er basert på at vi ikke skal få en oppvarmingseffekt som er skadelig. Vi vet at radiostråling kan være skadelig dersom eksponeringen er sterk. Hvis oppvarmingen skal være farlig, må temperaturen stige med mer enn én til to grader i området av kroppen der telefonen er. Når man snakker i mobiltelefon, øker temperaturen med maks 0,1 grader i hjernen, sier Oftedal.

Oftedal legger imidlertid til at det kan være god grunn til å ikke overdrive bruken av mobiltelefonen, da forskningsmaterialet som foreligger ennå ikke kan gi noen entydige svar.

Brudd på DNA

Ekspertenes mobilråd:

  • Bruk håndfrisett
  • Send SMS
  • Kutt ned på samtaletida
  • Kutt ut unødvendige samtaler
- Noen laboratorier finner ut at det kan føre til brudd på DNA og høyere sjanse for kreft. Andre laboratorier finner derimot ikke de samme resultatene, selv med et tilsvarende utvalg. Dette kan skyldes at mobiltelefonen ikke har eksistert som allemannseie i mer enn ca. ti år.

- Måtehold

Men på hjemmesiden til Post- og teletilsynet advares det likevel mot mobiltelefoni, samtidig som folk rådes til å sende SMS istedenfor.

- Det beste rådet vi kan gi, er å bruke mobiltelefonen mindre. Barn og unge bør bruke tekstmeldinger i stedet for å ringe. Det er også et godt råd til dem som vil være «føre var», skriver Post- og teletilsynet i en artikkel publisert på sine hjemmesider.

Heller ikke Statens strålevern kan med sikkerhet si hvorvidt strålingen er skadelig.

- Vi vet at svake radiofrekvente felt kan ha en effekt, men ikke om det har en skadelig effekt. Forskningsresultater så langt tyder ikke på at disse radiofrekvente feltene fra mobiltelefoner er farlige for mennesker, sier seksjonssjef Merete Hannevik ved Statens strålevern til Dagbladet.

Likevel oppfordrer hun til nøysomt bruk av telefonen til det foreligger solide forskningsresultater.

Barnekreft

Debatten omkring strålingsfaren raste i Europa etter at fire barn på en skole i Spania døde av kreft like før nyttår. Ved siden av skolen lå det en bygning med 36 mobilantenner. Tre av barna fikk leukemi, mens det fjerde døde av lymfekreft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer