Forskerne fikk bekreftet det de fryktet. En av verdens største isbreer smelter nedenfra

Tottenbreen i Antarktis blir 10 meter tynnere hvert år, ifølge ny forskningsrapport. Det kan få dramatiske konsekvenser for havnivået.

SMELTER: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra. Smelter hele breen, kan havet stige med 3,5 meter, frykter en ny forskningsrapport. Foto: NTB Scanpix
SMELTER: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra. Smelter hele breen, kan havet stige med 3,5 meter, frykter en ny forskningsrapport. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny forskningsrapport fra ulike forskningsinstitusjoner i både USA og Australia slår fast det forskere har fryktet: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra.

Det melder The Washington Post.

Det rokker ved forskernes antakelser om hvor stabilt denne delen av Antarktis er.

10 meter tynnere hvert år

I rapporten heter det nemlig at 220 000 kubikkmeter varmt havvann - 220 millioner liter - strømmer inn under Tottenbreen hvert eneste sekund gjennom en nyoppdaget kanal.

Det fører til at isbreen smelter med om lag 10 meter i tykkelse hvert år, ifølge rapporten. Det utgjør igjen et sted mellom 64 milliarder og 80 milliarder tonn masse, ifølge rapporten.

Området rundt Tottenbreen- som er en såkalt isbrem - er ifølge The Washington Post på størrelse med den amerikanske delstaten California, som har et areal på 423 970 kvadratkilometer. Fastlands-Norge har til sammenligning et areal på 323 781 kvadratkilometer.

Hvis hele dette enorme breområdet smelter, vil derfor havnivået stige med drøyt 3,5 meter, anslår rapporten.

Norsk forsker: - Bekymringsfullt

Funnene til de amerikanske og australske forskerne, er overraskende, mener Kerim Hestnes Nisancioglu. Han er klimaforsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning som er tilknyttet Unversitetet i Bergen.

- At én isbre potensielt kan øke havnivået så mye, er bekymringsfullt, sier Nisancioglu.

Rapporten rokker også ved en annen antakelse forskere har hatt, forteller Nisancioglu. Øst-Antarktis, den største delen av Antarktis, er nemlig ansett som den mest stabile delen av polarkontinentet.

Brorparten av isen i øst ligger nemlig over land, og er derfor mindre utsatt for smelting enn isen vest-Antarktis, hvor store deler ligger under vann.

Rapporten fra de australske og amerikanske forskerne, publisert i det åpne tidsskriftet Science Advances, viser at det kanskje ikke er tilfellet likevel.

ANTARKTIS: Øst-Antarktis, den største delen av Antarktis, er ansett som den mest stabile delen av polarkontinentet.
 Brorparten av isen i øst ligger nemlig over land, og er derfor mindre utsatt for smelting enn isen vest-Antarktis, hvor store deler ligger under vann. Den nye rapporten rokker ved denne forståelsen. Foto: NASA / NTB Scanpix
ANTARKTIS: Øst-Antarktis, den største delen av Antarktis, er ansett som den mest stabile delen av polarkontinentet. Brorparten av isen i øst ligger nemlig over land, og er derfor mindre utsatt for smelting enn isen vest-Antarktis, hvor store deler ligger under vann. Den nye rapporten rokker ved denne forståelsen. Foto: NASA / NTB Scanpix Vis mer

Kommer varmt vann inn

Det stemmer også overens med oppdagelser forskere har gjort de siste årene, nemlig at det finnes dype passasjer, nærmest fjorder, under isen i øst-Antarktis.

- Rapporten viser at det er varmt vann i disse fjordene som går langt inn under isbremmen (Tottenbreen journ. anm.), sier Nisancioglu.

Det bidrar til hurtigere nedsmelting.

Den delen av Tottenbreen som ligger i havet, fungerer også som en slags demning som stopper innlandsisen på øst-Antarktis fra å bevege seg. Det varme havvannet svekker imidlertid denne naturskapte demningen.

- Med en gang det skjer, kommer innlandsisen til å begynne og bevege seg ut til havet og smelte. Da går nedsmeltingen enda raskere, sier klimaforskeren.

I mange tusen år har også havsirkulasjonen rundt Antarktis fungert som et slags varmeskjold mot smelting. Det kalde isvannet har fungert som isolasjon.

- Men også her begynner det å bli varmere. Spesielt nå i høst, deres vår, har det vært overraskende lite havis rundt Antarktis, sier Nisancioglu.

Skulle også denne naturskapte polarbeskyttelsen forsvinne som følge av varmere havvann, vil også det bidra til raskere smelting av isen på Antarktis.

Hundrevis eller tusenvis av år

Hvor lang tid det eventuelt kommer til å ta før Tottenbreen smelter, og havnivået stiger med 3,5 meter hvis utviklingen fortsetter, er vanskelig å svare på.

- Det er det forskerne jobber med å få svar på nå. Det kan ta hundre år, to hundre år eller tusen år. Det er veldig usikkert, sier klimaforskeren.

Det som imidlertid er sikkert, er hvordan det økte havnivået vil slå ut i forskjellige deler av verden. Som følge av polenes gravitasjonskraft, slår det nemlig verst ut på andre siden av kloden.

- Et havnivå som stiger med 3,5 meter fra Antarktis, betyr enda mer stigning hos oss her i nord. I Europa kan derfor havet stige med cirka 30 prosent oppå det igjen, altså over 4,5 meter, sier Nisancioglu.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer