Forskerne fikk bekreftet det de fryktet. En av verdens største isbreer smelter nedenfra

Tottenbreen i Antarktis blir 10 meter tynnere hvert år, ifølge ny forskningsrapport. Det kan få dramatiske konsekvenser for havnivået.

SMELTER: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra. Smelter hele breen, kan havet stige med 3,5 meter, frykter en ny forskningsrapport. Foto: NTB Scanpix
SMELTER: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra. Smelter hele breen, kan havet stige med 3,5 meter, frykter en ny forskningsrapport. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny forskningsrapport fra ulike forskningsinstitusjoner i både USA og Australia slår fast det forskere har fryktet: Tottenbreen i Antarktis, en av verdens største isbreer, smelter nedenfra.

Det melder The Washington Post.

Det rokker ved forskernes antakelser om hvor stabilt denne delen av Antarktis er.

10 meter tynnere hvert år

I rapporten heter det nemlig at 220 000 kubikkmeter varmt havvann - 220 millioner liter - strømmer inn under Tottenbreen hvert eneste sekund gjennom en nyoppdaget kanal.

Det fører til at isbreen smelter med om lag 10 meter i tykkelse hvert år, ifølge rapporten. Det utgjør igjen et sted mellom 64 milliarder og 80 milliarder tonn masse, ifølge rapporten.

Området rundt Tottenbreen- som er en såkalt isbrem - er ifølge The Washington Post på størrelse med den amerikanske delstaten California, som har et areal på 423 970 kvadratkilometer. Fastlands-Norge har til sammenligning et areal på 323 781 kvadratkilometer.

Hvis hele dette enorme breområdet smelter, vil derfor havnivået stige med drøyt 3,5 meter, anslår rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer