Forskerne hadde fri. Da fant de noe ingen har sett før

Snublet over en av verdens mest utrydningstruede fugler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den vesle spurvefuglen bahiabørstepannen (merulaxis stresemanni) er regnet som en av verdens mest utrydningstruede fugler.

Trolig er det bare rundt 15 individer igjen, og de holder alle til i naturreservatet Mato do Passarinho i Brasil. Og det er nesten alt vi vet om denne fuglen.

Den ble for første gang observert i på 1830-tallet, og ble ikke sett igjen før i 1945 og en gang til i 1995, da en ensom hannfugl ble obersvert i Bahia.

Men nå melder Scientific American at to forskere for første gang har funnet ett av fuglens reder. Passende nok var det to forskere som hadde tatt seg fri og ville få tiden til å gå med litt fuglekikking som fant fugleredet.

- Hannfugl kom med frosk og mark Dimas Pioli og Gustavo Malacco hadde kommet til reservatet for å se på de mer enn 245 fugletypene som er observert i området. Da de kom over redet til bahiabørstepannen kom turens høydepunkt.

Etter å ha funnet et hull på størrelse med en tennisball i bakken, kunne de to observere en hannfugl komme med mat ned i hullet på to forskjellige dager. Blant annet tok han med seg en liten frosk og en mark. Hannfuglens aktivitet gjør at de tror det må ha vært minst en hunnfugl i nærheten. Forskerne observerte også redet med et mikrokamera.

- Ingen skal ta seg tilbake til redet og det er ingen planer om å få sett nærmere på det. Ingen vil forstyrre et rede til en art som er så truet, sier David A. Wiedenfeld i den amerikanske organisasjonen som har finansiert reservatet.

- Dette er en oppdagelse man gjør en gang i livet. Det er enda mer tilfredstillende siden vi ikke bare har funnet levende fugler, men vi har også funnet sterke beviser for flere hunnfugler også, sier Alexandre Enout som leder reservatet ifølge en pressemelding fra den amerikanske fuglevernorganisasjonen.

Trues av skogbranner Forskerne har siden 2004 observert seks fugler nord i Bahia, og på grunnlag av disse tallene anslår BirdLife International at det finnes mellom 10 og 15 bahiabørstepanner.

Fuglens habitat er også truet, av blant annet jordbruk og felling av skog.

- Reservatet er som en liten øy av godt habitat, sier Wiedenfeld.

Den største trusselen er skogbranner.

- Reservatet og det nærliggende skogshabitatet er så lite at hele området kan brenne ned i en enkelt brann, sier Wiedenfeld.