Forskerne har følt seg hjemsøkt av partikkelen ingen klarte å påvise. Nå er imidlertid CERN sikre

Gir ny forståelse av hvordan verden rundt oss er bygd opp.

FEM KVARKER: Pentakvarken er sammensatt av fem kvarker, det minste partikkelet som finnes. Dette er en kunstnerisk framstilling av det pentakvarken. Foto: CERN / LHCb
FEM KVARKER: Pentakvarken er sammensatt av fem kvarker, det minste partikkelet som finnes. Dette er en kunstnerisk framstilling av det pentakvarken. Foto: CERN / LHCbVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille partikkelen lever i ubegripelig kort tid før den forfaller.

Faktisk så kort at det har vært nærmest umulig for forskere å påvise at pentakvarker, som kan forandre vår forståelse av hvordan materier som nøytroner og protoner er bygd opp, eksisterer.

I nesten fem tiår har forskere undersøkt partikkelen. Forskerne har hele tiden ment det er teoretisk sannsynlig at partikkelen eksisterer. Opp gjennom åra har også flere påstått å oppdage partikkelen, men oppdagelsene har vært falske, skriver Wall Street Journal.

Nå er imidlertid forskerne ved partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, mest kjent som «Big Bang»-maskina, sikre på at de har funnet det.

Materieforståelse Etter årevis med forskning har nå LHCb, som er et av CERNs detektoreksperimenter, offentliggjort en observasjon av pentakvarker.

Denne oppdagelsen indikerer at det finnes en ny type materie.

- Pentakvark er ikke bare en ny partikkel. Denne oppdagelsen vil hjelpe oss til å forstå hvordan ordinært materie, som nøytroner og protoner, er konstruert, sier LHCb talsperson, Guy Wilkinson, ifølge tidsskriftet Nature.

Nature kaller det subatomiske partikkelet eksotisk, og professor ved Syracuse University Sheldon Stone sier til tiddskrifter at forskerne nærmest var redde for å oppdage partikkelen.

- Vi studerte en annen ting på tidspunktet, så først ignorerte vi funnene. Av historiske gurnner følte vi oss hjemsøkt av ordet pentakvark, så vi sjekket det så godt vi kunne sier han.

Pentakvarker dannes av fem kvarker. Kvarker er den minste partikkelen som finnes, og i forskjellige kombinasjoner, danner de større partikler.

Partikkelens bestanddeler ble forstått av fysiker Murray Gell-Mann i 1964, en teori han vant nobelprisen i fysikk for i 1969, ifølge The Guardian.

Viktig funn - Dette er et viktig funn, som viser en ny tilstand av materie, sier Sheldon Stone, professor ved Syracuse University, iføge The Guardian.

I fjor meddelte CERN at de hadde funnet den første partikkelen som besto at fire kvarker. Partikkelen var en tetraquark og fikk navnet Z (4430).

Teamet bak oppdagelsen har bekreftet forskningen i tidsskriftet Physical Review Letters, men har vært ekstremt varsomme i å bekrefte funnet.

- Med store datasett fra LHC og utmerket presisjon av vår detektor, har vi undersøkt alle utfallene av disse signalene. Vår konklusjon er at det bare kan forklares med pentakvark, sier Thomasz Skwarnicki, fysiker ved LHCb.

BIG BANG: Partikkelen ble oppdaget i partikkelakseleratoren Large Hadron Collider. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/NTB scanpix
BIG BANG: Partikkelen ble oppdaget i partikkelakseleratoren Large Hadron Collider. Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI/NTB scanpix Vis mer