«Great Blue Hole»:

Forskerne har vært på bunnen. Der fant de spor som «ikke skulle være der»

For første gang har forskere sett hva som befinner seg på bunnen av synkehullet «Great Blue Hole» utenfor kysten av Belize.

«GREAT BLUE HOLE»: Forskere har for første gang kartlagt hva som befinner seg på bunnen av synkehullet utenfor kysten av Belize. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en årrekke, helt siden den verdenskjente marinbiologen Jacques Cousteau gjorde attraksjonen verdenskjent, har «The Great Blue Hole» utenfor kysten av Belize vært av verdens mest populære steder å dykke.

Det undersjøiske synkehullet, som ligger omlag 70 kilometer til havs i midten av atollen Lighthouse Reef, har også stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1996.

Men til tross for populariteten har man visst lite om hva som befant seg på bunnen av synkehullet.

Inntil nå.

«Som å reise til månen»

Det ble nylig gjennomført en undervannsekspedisjon for å kartlegge det unike økosystemet i det 124 meter dype hullet, og blant deltakerne var den verdenskjente milliardæren Richard Branson og Cousteaus barnebarn, Fabien Cousteau.

I tre uker i november og desember gjennomførte forskerteamet daglige dykk for å ta bilder og ved hjelp av sonar lage en detaljert 3D-modell av hullet.

- Det minner litt om da oppdagelsesreisende seilte verden rundt for å lage kart, men ingen kunne være sikre på at kartene var riktige før noen sendte en satelitt opp i rommet. På samme måte kan vi nå faktisk vise hvordan det ser ut i synkehullet, sier Bryan Price til danske TV 2.

Price er visedirektør i Aquatica Submarines som har stått for utstyret som ble brukt på ekspedisjonen. Han forteller at de på bunnen av hullet fant spor det ennå ikke har lykkes dem å identifisere.

Selv beskrev han det «som å reise til månen og finne fotspor som ikke skulle være der».

- Vi lurte på om det kunne stamme fra et dyr som hadde trukket seg langs bunnen mens det lette etter en vei ut, eller om det var noe som kunne sunket ned fra overflaten og rullet rundt, men det ga bare ikke mening. Det var ingenting som kunne forklare det, sier han.

Fant kamera

I tillegg til de mystiske sporene, fant forskerne også bevis på menneskelig aktivitet i dypet.

Mengden avfall og søppel var begrenset, men det dukket opp en og annen svømmefot og plastflaske. De fant også et GoPro-kamera det lykkes dem å berge.

Innholdet på dette blir nå gjenskapt, og de jobber med å finne ut hvem eieren er slik at de kan få returnert det.

Neste skritt for forskerne er nå å få satt sammen resten av dataene fra Belize for å kartlegge hvorvidt det vil bli nødvendig med flere dykk. Deretter vil de dele deres oppdagelser med forskere fra resten av verden og myndighetene i Belize.

- Disse oppdagelsene gir dem muligheten til å forstå og å følge med på hva som skjer i synkehullet. Spesielt hvordan mennesker og turisme påvirker økosystemet slik at de kan holde turistaktiviteten på et forsvarlig nivå, sier Brice.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer