Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forskerne hevder nazi-toget ikke eksisterer. Skattejegerne mener de har nye bevis

- Forskernes målinger er annerledes enn våre fordi de har brukt andre metoder, sier skattejeger Piotr Koper.

TUNNELER: Nazistenes byggeprosjekt under Ksiaz-slottet skal ifølge skattejegerne Piotr Koper og Andreas Richter skjule det forsvunnede nazi-toget. Forskere som har undersøkt tunnelene avkrefter at det finnes noe tog der, men skattejegerne gir seg likevel ikke. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
TUNNELER: Nazistenes byggeprosjekt under Ksiaz-slottet skal ifølge skattejegerne Piotr Koper og Andreas Richter skjule det forsvunnede nazi-toget. Forskere som har undersøkt tunnelene avkrefter at det finnes noe tog der, men skattejegerne gir seg likevel ikke. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) 20. august kom de første rapportene om at man hadde funnet det savnede nazi-toget, som har vært forsvunnet helt siden andre verdenskrig sluttet i 1945.

Bare noen dager etter funnet uttalte Polens kulturminister, Piotr Zuckowski, at man var «99 prosent sikre på at toget eksisterer», et sted på strekningen mellom Wroclaw og Walbrzych. Noen dager senere snudde imidlertid dette, og polske myndigheter sa at folk i flere år har hevdet å ha gjort verdifulle funn i området. Ifølge lokalhistorikeren Joanna Lamparska har folk i flere tiår søkt etter det mystiske toget i nærområdet.

De to amatørskattejegerne Piotr Koper og Andreas Richter mente de hadde funnet toget, og oppmerksomheten vokste såpass at Discovery Channel signerte en kontrakt for rettighetene til et program om undersøkelsene av funnet.

Da toget forsvant skal det ha vært lastet med gull, edelstener og kunst nazistene hadde stjålet. Fortsatt har man ikke funnet noen av disse gjenstandene. 

- 92 meter langt Nå avkrefter imidlertid polske forskere at nazi-toget er funnet. Diskusjonen er derimot ikke ferdig med dette, da skattejegerne hevder å ha nye bevis for at det finnes et nazi-tog, og at det er nettopp dét de har funnet.

- Vi mener at det finnes et tog. Forskernes målinger er annerledes enn våre fordi de har brukt andre metoder, sa Koper på en pressekonferanse i Walbrzych.

SKATTEJEGERE: Piotr Koper og Andreas Richter var til stede på en pressekonferanse 15. desember, i Walbrzych i Polen. Der var her forskerne avkreftet at det finnes noe nazi-tog i tunnelene, men sa også at skattejegernes undersøkelser hadde vært tilforlatelige. Foto: AFP / Natalia Dobryszycka
SKATTEJEGERE: Piotr Koper og Andreas Richter var til stede på en pressekonferanse 15. desember, i Walbrzych i Polen. Der var her forskerne avkreftet at det finnes noe nazi-tog i tunnelene, men sa også at skattejegernes undersøkelser hadde vært tilforlatelige. Foto: AFP / Natalia Dobryszycka Vis mer

Koper sa at toget han og Richter mener å ha funnet er 92 meter langt og finnes i en åtte meter høy tunnel som er mellom fem og seks meter bredt.

Fortalte på dødsleiet Til tross for at forskerne som har undersøkt tunnelen avkrefter at det finnes noe tog der, sier professor Janusz Madej at han respekterer de undersøkelsene skattejegerne har gjort, som han omtaler som «tilforlatelige».

Instrumentene som ble brukt i undersøkelsene av området der nazi-toget ifølge skattejegerne er, kan ha blitt påvirket av jernbanens stømledninger som går over området og fortsatt er i bruk. Dette skal ha gitt inntrykk av at det var et stort objekt under bakken.

Koper og Richter hevder å ha mottatt det første tipset om nazi-toget fra en av byen Walbrzych sine innbyggere, da han lå på dødsleiet. De to skattejegerne har oppgitt at de ikke er interessert i den skatten de mener finnes ombord i toget, men at de likevel vil ha en 10 prosents finnerlønn.

Tsarens ravrom Funnet av det som kunne vært nazi-toget ledet noen til å spekulere i om den russiske tsarfamiliens «ravrom» kunne være ombord. Rommet har vært forsvunnet helt siden andre verdenskrig, da det ble stjålet av nazistene. Russerne hadde forsøkt å skjule de kostbare veggene bak vanlig tapet, men dette ble avslørt av nazistene, som demonterte rommet og fraktet det til Köningsberg.

Rommet, som ble rekonstruert i Katarinapalasset i perioden 1979 - 2003, har vegger av rav, og er akkurat som originalen dekorert med gull, edelstener, og speil.

I boken «The Amber Room» skriver Adrian Levy og Cathy Scott-Clark om hva som skal ha skjedd med ravrommet, og kommer frem til at kopien formidler Putins ønske om å vise Russlands rikdom. Spesielt viktig skal nettopp kopien av ravrommet være, da det inntil den stod ferdig i 2003 bare fantes gamle fotografier av det kostbare rommet.

KOPIEN: Tsarens ravrom var opprinnelig tysk, og ble gitt som gave til familien i 1716. Rommet har vært forsvunnet helt siden andre verdenskrig, og ravrommet som finnes i Katarinapalasset i dag er kun en kopi. Det tok 20 år å lage det skinnende rommet, som ble ferdigstilt i 2003. Det har vært flere spekulasjoner rundt hvor tsarens ravrom ble av etter krigen, og en av de nyeste teoriene er at det havnet i nazi-toget forskerne nå mener at ikke finnes. Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk
KOPIEN: Tsarens ravrom var opprinnelig tysk, og ble gitt som gave til familien i 1716. Rommet har vært forsvunnet helt siden andre verdenskrig, og ravrommet som finnes i Katarinapalasset i dag er kun en kopi. Det tok 20 år å lage det skinnende rommet, som ble ferdigstilt i 2003. Det har vært flere spekulasjoner rundt hvor tsarens ravrom ble av etter krigen, og en av de nyeste teoriene er at det havnet i nazi-toget forskerne nå mener at ikke finnes. Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk Vis mer

I boken fortelles det også at man i år 2000 fant en mosaikkbit fra det originale ravrommet, på et loft i Hamburg. En stund håpet man at denne biten kunne være bevis på at rommet ikke har blitt ødelagt, men undersøkelser viste at en Wehrmacht-soldat hadde hugget løs biten før det demonterte rommet ble sendt til Köningsberg.

PRESSEKONFERANSE: I går holdt Andreas Richter og Piotr Koper en pressekonferanse der de la frem det de mener er et nazi-tog lastet med gull. Pressekonferansen ble holdt i Walbrzych i Polen. Foto:  EPA / MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT
PRESSEKONFERANSE: I går holdt Andreas Richter og Piotr Koper en pressekonferanse der de la frem det de mener er et nazi-tog lastet med gull. Pressekonferansen ble holdt i Walbrzych i Polen. Foto: EPA / MACIEJ KULCZYNSKI POLAND OUT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media