Forskerne holder fast ved høye dødstall i Irak

De amerikanske forskerne som nylig anslo at 650.000 irakere er drept siden invasjonen av landet, holder fast ved sine anslag og får støtte fra andre eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De amerikanske forskerne som nylig anslo at 650.000 irakere er drept siden invasjonen av landet, holder fast ved sine anslag og får støtte fra andre eksperter.

Forskerne ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore hisset blant annet på seg Det hvite hus da de la fram sine tall i legetidsskriftet Lancet tidligere i måneden.

Tallene var basert på intervjuer med nærmere 2.000 irakiske husholdninger, og undersøkelsen ble utført i samarbeid med Al Mustansiriya-universitetet i Bagdad og irakiske leger.Sannsynlig

De amerikanske forskerne konkluderte «med 95 prosent sannsynlighet» at invasjonen og krigen som fulgte har kostet mellom 426.000 og 794.000 irakere livet.

På bakgrunn av dette anslo forskerne at det mest sannsynlige tallet er 655.000, og at 53 prosent av ofrene ble skutt mens 13 prosent ble drept i bombeattentat.

President George W. Bush avfeide tallene helt, og stemplet den amerikanske undersøkelsen som «upålitelig». Mange færre

Ifølge Bush har krigen i Irak kostet rundt 30.000 irakere livet, mens de offisielle anslagene fra irakiske myndigheter ligger på rundt 40.000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer