Forskerne jubler etter nye bilder

Hullet i ozonlaget ved Antarktis er mindre enn noensinne, ifølge NASA. Men det er ikke et tegn på at jorda er på bedringens vei.

MINDRE ENN NOENSINNE: Hullet i ozonlaget ved Antarktis er mindre enn noensinne, ifølge NASA. Video: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På 80- og 90-tallet var det verdens store miljøbekymring:

Hullet i Ozonlaget.

USAs romforskningsinstitutt NASA kan nå komme med en gladmelding: Hullet er mindre enn noensinne, mindre enn da det ble oppdaget i 1985.

- Det er virkelig gode nyheter. Det betyr at det er mer ozon i hemisfæren, og mindre UV-stråling i overflaten, sier NASA-forsker Paul Newman ifølge nyhetsbyrået AP.

En forsker ved University of Colorado kommer imidlertid med et skår i gleden: Brian Toon mener vi ikke at reduserte utslipp er grunnen. Han sier derimot at spesielt vær i området har gjort at hullet har blitt mindre.

Varmere temperaturer

Utfasingen av klorfluorkarbon, som ble brukt i blant annet spraybokser og kjøleskap, er et tiltak som er innført for å hindre at hullet blir større.

TAR OPPGJØR MED MISFORSTÅELSE: 19 år gamle Bettina Østergaard lagde en video som eksamensoppgave. Der tar hun et oppgjør med en «misforståelse», nemlig at CO2 ikke ødelegger ozonlaget, slik mange tror. Video: Bettina Østergaard Vis mer

Stoffet trenger kjølige temperaturer i stratosfæren for å spise av ozonlaget, men i år har det vært varmere enn normalt. 20 kilometer opp i lufta var temperaturen 16 grader varmere enn normalt.

Newman påpeker også at dette er et resultat av varmere temperaturer på jorda.

Ifølge Newman er dette noe som skjer en gang i blant, om så ikke i så voldsom grad. Men i år gjorde det altså at hullet krympet.

Størrelsen skal nå være på omtrent 10 millioner kvadratkilometer.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet. Vis mer

Montrealprotokollen

Det tok kort tid fra britiske forskere i 1985 oppdaget det berømte hullet i ozonlaget over Antarktis, til en rekke land undertegnet den såkalte Montrealprotokollen to år seinere.

Målet var å stoppe utslippene av ozonnedbrytende freongass – nevnte klorfluorkarboner. Verdens samlede innsats og vilje til å inngå forpliktende avtaler førte til at produksjonen og utslippet av ozonnedbrytende gasser ble kraftig redusert.

Flere forskere har langt på vei friskmeldt ozonlaget, mens en felles rapport utgitt av FNs miljøprogram (UNEP) og FNs meteorologiske organisasjon (WMO) i 2014 viser at ozonlaget vil være tilbake på 1980-nivå rundt år 2050 – forutsatt at den positive utviklingen fortsetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer